Πάνε περισσότερο από δέκα χρόνια, όταν αυτός ο πολύ ξεχωριστός Άνθρωπος, Δρομέας, Συναθλητής, Δάσκαλος και Οραματιστής, ο Παναγιώτης Σκουλής, με τον Σύλλογο-Θρύλο, τον ΕΣΑΔΥ και τους συντρόφους του, είχε την έμπνευση να διοργανώσει την αναβίωση της πραγματικής όσο το δυνατόν) διαδρομής του ανωνύμου Δρομέα που μετέφερε το μήνυμα του “ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ” στους Αθηναίους από τον Μαραθώ­να, όχι βέβαια από τον λεγόμενο πεδινό δρόμο (από Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Παλλήνη κ.λπ.) αλλά από τον συντομότερο δρόμο (Τύμβος, Προφήτης Ηλίας, Αφορισμός, Σταμάτα, Δροσιά, Εκάλη, Αμαρούσιο) προς την Αθήνα, απόστασης περίπου 38 χλμ.

Και λέμε συντομότερο, διότι τα ανηφορικά τμήματα είναι μόλις 2,5-3 χλμ στην ανάβαση προς το ΒΔ πέρασμα της Πεντέλης και τη Σταμάτα που δεν συγκρίνονται βέβαια με τα 15 χιλιόμετρα της νό­τιας διαδρομής, έτσι ο δρομέας θα κέρδιζε σε ασφαλή, γρήγορα χιλιόμετρα, σε σχέ­ση με τα επικίνδυνα (αφού μπορούσε να βρει περσικές δυνάμεις προς τη Ν. Μάκρη μετά τη μάχη του Μαραθώνα, ενώ προς το στρατόπεδο των Αθηναίων στο Αγριλίκι – Αφορισμό ήταν σίγουρο και ασφαλές το έδαφος και η διαδρομή προς την Αθήνα ή την ανοικτή και γρήγορη μετά το 9ο χιλιόμετρο-κατηφοροΐσιωμα).

Από την πρώτη αναβίωση από τον ΕΣΑΔΥ που έγινε το 1997 με το σύστημα της Ο­ΜΑΔΙΚΗΣ-ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, όχι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ και που καλύφθηκε σε κάτι λιγότερο από 3.30 ώρες, έγιναν κι άλλες απόπειρες αναβίωσης είτε ομαδικά από τον ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ με τον ΣΔΥ Πειραιά, είτε ατομικά από τον ίδιο τον Παναγιώτη Σκουλή.

Σημειωτέον είναι ότι οι ομαδικές Αναβιώσεις γίνονταν και γίνονται στο ακριβές (κατά το δυνατόν χρονικό σημείο που διεξήχθη η επική μάχη στον Μαραθώνα), δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη (δηλ. μεταξύ 8-15 Σεπτέμβρη) αφού οι πε­ρισσότεροι εκ των εγκύρων ιστορικών συμφωνούν ότι η Μάχη του Μαραθώνα δι­εξήχθη την 13η ή 14η (πιθανότερο) τον Σεπτέμβρη του 490 π.Χ.

Πλησιάζοντας λοιπόν την ημερομηνία Ορόσημο του 2010 (που θα συμπληρωθούν 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μα­ρα­θώνα), νομίζουμε ότι έχει έλθει η ώρα για να ξεκινήσουμε και να οργανώσουμε σε Μόνιμη Βάση την Ετήσια Διοργάνωση του ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ”ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ” ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. Του πραγματικού βέβαια κι όχι αυτού που επέβαλλε η Βρετανική Αυτοκρατορία το 1908 και οι βασιλιάδες της (για να περάσουν οι Αθλητές μπροστά από τα βασιλικά θεωρεία και τα παλάτια ορίστηκε από τότε η απόσταση από τη ΔΟΕ σε 42.195 και από τότε ισχύει αυτό, σε βάρος βέβαια ης ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που επιβάλλουν να μετρηθεί η απόσταση από την ΑΛΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ και αυτή να καθιερωθεί.

Ας έλθουμε όμως στην πρόταση.

Από το 2009 κάθε δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου οι Δρομείς (Έλληνες και ξένοι) θα συγκεντρώνονται στον χώρο του Τύμβου των Αθηναίων για να τρέξουν την πραγματική διαδρομή του Αγνώστου Αθηναίου Ημεροδρόμου. Ο Μαραθώνιος αυτός Δρόμος θα λέγεται Μαραθώνιος “Νενικήκαμεν”. Θα είναι μη ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ, θα έχει τον χαρακτήρα του ομαδικού τρεξίματος με ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ στον χώ­ρο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, θα έ­χει απόσταση περίπου 36-37 χλμ (θα μετρηθεί ακριβώς αφού στις αναβιώσεις που έ­χουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει α­κριβής ΜΕΤΡΗΣΗ).

Η ώρα εκκίνησης θα γίνει στις 05.30 το πρωί κι αν κάποιοι βιαστούν να καγχά­σουν, θα τους υπενθυμίσουμε ότι η Μάχη το Μαραθώνα ξεκίνησε εκείνη περίπου την ώρα. Για τους συναδέλφους της ε­παρ­χίας θα ναυλωθούν λεωφορεία που θα μεταφέρουν είτε την προηγουμένη, είτε το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή πρωί τους Συναδέλφους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Για τους Αθηναίους και όσους έχουν έλθει στην Αθήνα τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν 3.30 έως 4.15 για τον Τύμβο του Μαραθώνα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η διοργάνωση θα γίνει από την ΕΟΣΛΜΑ-Υ με επιδιωκόμενη συνεργασία των Δήμων Μαραθώνα, Εκάλης, Ν. Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ψυ­χικού, Φιλοθέης, Αθηνών και της Κοινότητας Σταμάτας.

Όλοι οι ΑΘΛΗΤΕΣ που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν σαν ανάμνηση ειδικό Ενθύμιο (Δί­πλωμα Συμμετοχής) και μόνο αυτό.

Αυτός ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ – Ο ΑΛΛΟΣ ΜΑ­ΡΑΘΩΝΙΟΣ – Ο “ΑΛΛΟΣ” ή Ο “ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ” ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ με τις στέρεες ιστορικές βάσεις, θα υπενθυμίσει ξεχασμένες μνήμες και γεγονότα, θα επαναφέρει την Αλληλεγγύη της Αήττητης Φά­λαγγας των Ελευθέρων Πολιτών της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας (μαζί με τους Ελεύθερους Πολίτες των Πλαταιών). Θα σφυ­ρηλατήσει ΔΕΣΜΟΥΣ Αιώνιους σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ-ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής χώρας (και ΟΣΩΝ από το εξωτερικό ΤΡΕΞΟΥΝ ΜΑΖΙ το 2010 κι εντεύθεν) και θα ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ-ΤΟΜΗ, ότι εκτός από τους χιλιάδες Αγώνες που Άνθρωποι ανταγωνίζονται Ανθρώπους, θα υπάρχει κι ΕΝΑΣ – ΑΥΤΟΣ που θα συμβολίζει την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ προς “όφελος” του ΔΗΜΟΥ, της πόλης τό­τε, του ΠΛΑΝΗΤΗ θα λέγαμε σήμερα και που θα διεξάγεται την ίδια εποχή που λίγες χιλιάδες Ελλήνων. Πιστοί στα ορά­μα­τα της Ελευθερίας και του Πολιτεύματος της πόλης τους, στάθηκαν, πολέμησαν, νί­κησαν και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αμέ­σως μετά τη Μάχη, γύρισαν γρήγορα στην Αθήνα για να μην επιτρέψουν την άλωση της πόλης τους από την ηττημένη μεν αλλά επελαύνουσα (με τα καράβια που μετέφεραν τον στρατό προς τον Πειραιά) εχθρική δύναμη των Περσών.

Αυτό το ΑΙΩΝΙΟ ΜΗΝΥΜΑ θα συμβολίζει ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ Ο ΓΝΗΣΙΟΣ, Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΟΥ “ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ” που θα φροντίσουμε με πρώτη διοργάνωση το 2009, την επόμενη χρονιά, το 2010 με την ευκαιρία των δυόμιση χιλιάδων χρό­νων να του δώ­σουμε τη μεγαλύτερη δυνατή οργανωτική και λειτουργική τελειότητα. Με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν με τη διοργάνωση του ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ στην αυθεντική διαδρο­μή του Ημεροδρόμου του “ΝΕΝΙΚΗΚΑ­ΜΕΝ”.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου μετά τον αγώνα του Ναυπλίου, στην 5η Ανοικτή Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και μετά (εφόσον θα γίνει αποδεκτή από τους Συλλόγους-Μέλη της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΣΛΜΑ-Υ) θα προωθηθεί προς τους Δήμους, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, έσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η Οργάνωση και η εκτέλεση της νέας-Μεγάλης Ιδέας για το ΧΩΡΟ των ΔΡΟΜΕΩΝ, όπου Γης με Φάρο Φωτεινό -ξανά- την Πατρίδα μας.