O Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Απόλλων” Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1997, από 31 αθλητές-δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, των Δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Σύντομα ενεργοποιήθηκε στο χώρο των δρόμων και με επιμονή και υπομονή εργάστηκε και εργάζεται για την πρόοδο του χώρου του κινήματος των δρομέων σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα είναι από τους πιο μαζικούς Συλλόγους Δρομέων με 168 ενεργούς Αθλητές – Αθλήτριες σε όλες τις κατηγορίες, που τρέχουν σε όλες τις αποστάσεις, από την Ημιαντοχή μέχρι και τις Υπεραποστάσεις. Είναι επίσημο μέλος του ΣΕΓΑΣ από το 1999 και Αθλητές – Αθλήτριές του έχουν διακριθεί σε όλες τις κατηγορίες, στις μεσαίες – μεγάλες αποστάσεις, Μαραθώνιο Δρόμο και στα Διασυλλογικά – Πανελλήνια Πρωταθλήματα του Ανωμάλου Δρόμου.


Σημαντικοί σταθμοί της εξέλιξης του Συλλόγου ήταν οι εξής:
Αθλητικοί
 • Αγώνας 100 χιλιομέτρων στο Μαραθώνα (1999, 2000).
 • Ο δρόμος 8 χιλιομέτρων (2 χιλιόμετρα για παιδιά και νέους δρομείς) στο Άλσος Δαφνίου, που γίνεται από το 1999 και διοργανώνεται κατ’ έτος μέχρι σήμερα (2006), στον οποίον συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα.
 • Διοργάνωσε (2001) τον “Δρόμο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης” στο πάρκο της βασίλισσας στους Άγιους Ανάργυρους, και τον γύρο του Αιγάλεω για πέντε συνεχείς χρονιές (1998-2002).
 • Διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2004 αγώνα Υπεραπόστασης 6 ωρών μέσα σε Στάδιο (ΔΑΚ Χαϊδαρίου, κάτι που επανέλαβε το 2005 με αγώνες 12 και 6 ωρών στο ΔΑΚ Αιγάλεω και το 2006 με τον δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, διεθνή αγώνα 7 ημερών στο Λουτράκι, ενώ παράλληλα διοργάνωσε εκεί και τους αγώνες 24 ωρών, 12 ωρών και 6 ωρών (Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων).
 • Τον Δεκέμβρη του 2004 και του 2005 διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της UNICEF, Μαραθωνίους δρόμους Αγάπης, για συγκέντρωση χρημάτων για τα “Παιδιά του Κόσμου”.
 • Επίσης, τον Ιανουάριο του 2004 σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ, τους Δήμους 17 πόλεων και την βοήθεια – συνεργασία 8 Συλλόγων της Περιφέρειας, και την συμμετοχή 150 αθλητών πραγμάτωσε και ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο Ειρήνης από τους Δελφούς στην Αρχαία Ολυμπία, ακόλουθα στην Αρχαία Νεμέα, τα Ίσθμια και τερμάτισε στον Παρθενώνα, σε μια επική, δύσκολη πορεία, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η πορεία αυτή ήταν 540 χλμ. και διανύθηκε σε 40 ώρες.

Ανέλαβε και καθιέρωσε διοργανώσεις όπως:

 • Ο “Σαρωνικός Δρόμος ” (Ελευσίνα-Κόρινθος 63,3 χλμ.) που έγινε το 2000, το 2001, 2002 και 2003.
 • Είναι συνδιοργανωτής του δρόμου “Στα χνάρια του Παυσανία”, Ελευσίνα-Μέγαρα (2001 έως και σήμερα -2006).
 • Την αθλητική-πολιτιστική εκδήλωση “Αναβίωση του Άθλου του Αγεία” Ολυμπία – Άργος, 174 χιλιόμετρα (2001, 2002).
 • Ο Σύλλογός μας με προθυμία βοήθησε όποτε του ζητήθηκε, στη διοργάνωση αγώνων άλλων συλλόγων και φορέων όπως του 1ου “Ευχίδειου Άθλου” (Πλαταιές-Δελφοί, 107,5χλμ), του “Μινωικού Δρόμου” (Φαιστός-Κνωσσός, 70χλμ), του “Βελλερεφόντειου Δρόμου” Ν. Μάκρης, του Δρόμου Αργολικού κόλπου, του Αγώνα Δρόμου στην Κρήνη (Αράχωβα Αιγίου), του “Μακρυγιάννειου Δρόμου” στον Μόρνο – Πεντάπολη, του Μαραθώνιου της Μεσσήνης, του “Σταΐκειου Δρόμου” στο Περτούλι, του Σταμοπούλειου Δρόμου στο Ρίζωμα, και σε πολλούς Δρόμους που οργανώνουν διάφοροι Δήμοι και Φορείς σε όλη την Ελλάδα.
Πολιτιστικοί
 • Διήμερο Αθλητικό Συνέδριο με θέμα: Άθληση και Υγεία (Μάρτιος 1998)
 • Διάλεξη με θέμα: Επίδραση των Βιομαγνητών στα τραύματα (Μάρτιος 2000)
 • Διάλεξη με θέμα: Η Καρδιά του Αθλητή (Φεβρουάριος 2001)
 • Πολλές εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής μελών και φίλων.
 • Μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία.
 • Ετήσιους χορούς και συνεστιάσεις προς ενίσχυση του Συλλόγου.
 • Ετήσια κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και βράβευση των καλυτέρων Αθλητών – Αθλητριών και προσωπικοτήτων από τον χώρο των Δρομέων, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, με μεγάλη συμμετοχή κοινού και μελών.
 • Προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ με θέμα τους Δρόμους.
Εκδόσεις

Από τον Μάρτιο του 1998 εκδίδουμε την διμηνιαία εφημερίδα “Δρομέας” με κυκλοφορία 2500 φύλλα σε όλη την Ελλάδα και σήμερα (Ιούλιος 2006) έχει φτάσει στο 37ο τεύχος.

Επίσης το 2002 ο Σύλλογος εξέδωσε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σάμιου (ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου του) “ΔΡΟΜΕΙΣ – ΘΡΥΛΟΙ ΤΗς ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ” και τον Γενάρη του 2006 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της σειράς, αφιερωμένο στους Δρόμους, του Κωνσταντίνου Σάμιου “ΔΡΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΙ – Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ” που διατίθενται σε χαμηλές τιμές σε κάθε ενδιαφερόμενο, φίλο, δρομέα.

Οργάνωση του χώρου του κινήματος των δρομέων
Από το 1998 αρχικά, με τις πρώτες συζητήσεις και με περισσότερη ένταση και δημιουργική δουλειά από το 2004, ο Σύλλογός μας συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους άλλους Συλλόγους της πατρίδας μας στην δημιουργία και οργάνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ, κάτι που έγινε στην ιστορικη Γενική Συνέλευσή τους, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2006, στο Δημαρχιακό Κατάστημα του Αιγάλεω. Ήδη συμμετέχουν 25 Σύλλογοι, οργανώνονται και άλλοι από ομάδες – παρέες Δρομέων σε όλη την Ελλάδα και η Ομοσπονδία βρίσκεται στην φάση της αναγνώρισής της από τα αρμόδια δικαστήρια, για να διεκδικήσει μετά την ειδική, αθλητική αναγνώριση από την Αθλητική Ηγεσία.
Διεθνείς αποστολές - Συνεργασίες

Ο Α.Π.Σ. “ΑΠΟΛΛΩΝ” είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων και συνεργάστηκε μαζί της στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων στο Λουτράκι το 2006.

Αθλητές του Συλλόγου συμμετείχαν σε πολλούς αγώνες – Μαραθωνίους δρόμους – αγώνες μικρότερων αποστάσεων, σε πολλές πόλεις και χώρες του εξωτερικού, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή τριών αθλητών του Συλλόγου στην Εθνική Ομάδα Υπεραπόστασης που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100 χλμ. στο Βέλγιο (επί συνόλου 5 αθλητών που συμμετείχαν)

Κοινωνική δράση - Αλληλεγγύη
 • Συμμετείχε σε εθελοντικές αιμοδοσίες φορέων, Συλλόγων, για την ενίσχυση των σκοπών τους με αίμα, ενώ βοήθησε για το ίδιο θέμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δρόμεις και τις οικογένειές τους.
 • Συμμετείχε και βοήθησε οικονομικά μέλη του ή μέλη άλλων συλλόγων σε δύσκολες περιπτώσεις και προβλήματα, όποτε χρειάστηκε.
 • Συμμετείχε εθελοντικά σε αποστολές – ενέργειες για τη φύση και το περιβάλλον, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις – δρόμους – πρωτοβουλίες, που συνετέλεσαν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση τόσο των μελών του όσο και ευρύτερα του κινήματος των Δρομέων.
 • Συμμετείχε σε εκδηλώσεις που αναφέρονται στην Ειρήνη και τον Αφοπλισμό σε όλο τον κόσμο, από φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
 • Και τέλος συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ενεργοποίηση εργατικών – συνδικαλιστικών φορέων για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
Προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα

Μπαίνοντας στον 10ο χρόνο λειτουργίας του Συλλόγου σε λίγο καιρό, ο Σύλλογος θα διοργανώνει κάθε μήνα μία αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση – πρωτοβουλία, για την οποία θα ενημερώσει με νεώτερη πληροφόρηση τόσον από τις στήλες της εφημερίδας του “ΔΡΟΜΕΑΣ” όσο και από την ιστοσελίδα του.

Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Συλλόγους, που συναπαρτίζουν την Ομοσπονδία, θα διοργανώσουν κοινές εκδηλώσεις – αγώνες – καμπάνιες για τις οποίες θα ενημερωθείτε έγκαιρα, αμέσως μετά από την αναγνώριση της Ομοσπονδίας από τα Δικαστήρια.

Ιστοσελίδα - Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Στα πλαίσια της πιο γρήγορης ενημέρωσης – πληροφόρησης, ο Σύλλογός μας αναβάθμισε μέσα στο 2006 την ιστοσελίδα του – ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και καλεί κάθε συνάδελφο Δρομέα, φίλο, μέλος να επικοινωνεί, ενημερώνεται , προτείνει και να βοηθάει στην καλύτερη ενημέρωση – πληροφόρηση για ότι αφορά τους Δρομείς. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε για μια έγκαιρη- έγκυρη και συνεπή ενημέρωση, με την συνεχή ροή πληροφοριών, προτάσεων , αποτελεσμάτων αγώνων, προγραμματισμό αγώνων και εκδηλώσεων, άρθρα κάθε ενδιαφέροντος (αθλητικού, επιστημονικού, προπονητικού, διατροφικού, Υγείας κ.λπ.).

Λογαριασμός τραπέζης
ΤΡΑΠΕZA EUROBANK ERGASIAS A.E. (NTT)
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: 00260602830200575455
IBAN:GR86 0260 6020 0008 3020 0575 455
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Έλα μαζί μας

Θέλεις να γίνεις μέλος ή εθελοντής;