Άρθρο του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας
- Λένε ότι «μαραθώνιο έχει μπροστά του» για κάποιον που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα που μοιάζει δυσεπίλυτο.
- Λένε ότι «τερμάτισε το μαραθώνιο της ζωής του» όταν αυτός βρίσκει τη λύση και την ανακούφιση στο μεγάλο του πρόβλημα.
- Λένε ότι το ωραιότερο αγώνισμα στίβου είναι ο μαραθώνιος δρόμος.
- Λένε ότι η ομορφότερη στιγμή της αθλητικής ζωής ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι η στιγμή τερματισμού ενός μαραθώνιου δρόμου.
- Ακόμα λένε ότι μπορεί όλοι οι μαραθώνιοι να είναι ίδιας αποστάσεως (42195 μ.) μα κάποιος ξεχωρίζει.. Ίσως όχι γιατί είναι ο δυσκολότερος όλων-είναι αλήθεια ότι είναι πράγματι δύσκολος- μα γιατί διεξάγεται στην «πατρίδα» του.
Είναι ο μαραθώνιος της κλασικής διαδρομής. Της διαδρομής με αφετηρία το Στάδιο του Μαραθώνα και τερματισμό το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στο δρόμο αυτό θα τρέξουν την Κυριακή 31-10-2010 12500 περίπου μαραθωνοδρόμοι-Έλληνες και αλλοδαποί- ακολουθώντας τα βήματα του Σπύρου Λούη, του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη όπου έχει και τ’ ονομά του ο αγώνας. Του ημεροδρόμου οπλίτη που έτρεξε τόσα χιλιόμετρα για να φέρει το χαρμόσυνο άγγελμα της νίκης στους Αθηναίους. Ποιος ξέρει αν τον έλεγαν Φειδιππίδη ή Φιλιππίδη, Θέρσιπο, Ευκλή η Ευχίδα; Αν ήταν Αθηναίος ή δούλος, άρχοντας ή ταπεινός;
Άραγε ήταν αυτός που έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα και φώναξε ή ο άλλος που πήγε από την Αθήνα στη Σπάρτη τρέχοντας μέρα και νύχτα για να ζητήσει τη βοήθεια των τελευταίων;
Ποια είναι η ιστορική αλήθεια και ποιος ο μύθος που περιβάλλει την ιστορία του «μαραθώνιου δρόμου» εδώ και 2500 χρόνια που ο δυτικός πολιτισμός γιορτάζει φέτος από τη διάσωση της αρχαίας Ελλάδας, του τόπου στον οποίο αναπτύχθηκε το κλασικό πνεύμα με αποκορύφωμα το πολίτευμα της δημοκρατίας;
Ήταν το 490 π.Χ., όταν η νικηφόρα για τους Αθηναίους έκβαση της Μάχης του Μαραθώνα, χάραξε τα σύνορα της Ευρώπης, έκρινε κατά πολλούς την τύχη της παγκόσμιας ιστορίας και οδήγησε στην επικράτηση της «νεαρής» τότε δημοκρατίας, απέναντι στην «ελέω Θεού βασιλεία».
Η ταπεινότητά μας δε θα δώσει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.
Για μας αλήθεια είναι ότι διαφυλάχτηκε μέσα στους αιώνες και παραδόθηκε στους ανθρώπους του σήμερα για να τιμούν και να αγαπούν την πατρίδα. Την οποιαδήποτε πατρίδα.
ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι τα μεγάλα κατορθώματα θέλουν κόπο, πόνο και προσπάθεια. Απαιτούν στερήσεις και αυστηρό προγραμματισμό.
ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι ο τερματισμός του μαραθώνιου προσφέρει μια ανείπωτη χαρά, μια ευφορία ψυχής μέσα σ’ ένα κουρασμένο μα ανάλαφρο σώμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι το Καλλιμάρμαρο Στάδιο μοιάζει ακόμα πιο Καλλιμάρμαρο όταν ανεβαίνεις τα 2-3 σκαλάκια του για να τερματίσεις το μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων. Όπως όταν τερματίζεις τον αγώνα της ζωής σου
και ΜΥΘΟΣ είναι ότι δε μπορείς κι εσύ να τον τρέξεις.
ΜΥΘΟΣ είναι ότι κι εσύ δε μπορείς να φτάσεις στο τέρμα!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ