ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Ο στόχος ενός επιτυχημένου δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι να διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο την απόδοσή του.

Η πρόληψη είναι βασική και για να ελαχιστοποιήσουμε πιθανότητες τραυματισμών, για να αυξήσουμε την απόδοση αλλά και την διάρκεια της ενεργούς αθλητικής ζωής.

Ένας τραυματισμός είναι πιθανόν να κοστίσει στον αθλητή αποχή από μερικές μέρες έως και πολύ περισσότερο. Ο κάθε δρομέας αλλά και γενικά ο κάθε αθλητής έχει δύο είδη πρόληψης στα οποία θα πρέπει να δίνει βάση. Την πρόληψη κατά την διάρκεια της προπόνησης και την πρόληψη αλλά και ενδυνάμωση του οργανισμού του εκτός προπόνησης.

Και τα δύο είναι εξ’ ίσου σημαντικά για την ζωή του αθλητή.

Πρώτο και βασικότερο καλή προθέρμανση. Γενικά, η προθέρμανση προετοιμάζει το καρδιοαναπνευστικό το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα για την προπόνηση, μέσα από τη σταδιακή αύξηση της έντασης.

Διατάσεις: Υποχρεωτικές και σημαντικές στην διάρκεια της προπόνησης, στο διάστημα μετά το ζέσταμα και ξανά μετά την αποθεραπεία. Δυστυχώς πολλοί δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στις διατάσεις!!

Κατά την διάρκεια της προπόνησης βασικά… εργαλεία του αθλητή είναι τα σωστά παπούτσια, και αν χρειάζεται μετά από ειδικό πελματογράφημα, σωστοί ορθοπεδικοί πάτοι. Επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο η καλύτερη εφαρμογή του παπουτσιού στο πέλμα του αθλητή με αποτέλεσμα την ομαλή κατανομή τον δυνάμεων του σώματος.

Μετά την προπόνηση απαιτείται αποθεραπεία για την επαναφορά της λειτουργίας των ιστών σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους υπάρχει ιδικό αθλητικό massage το οποίο επιδρά και στην πρόληψη τραυματισμών.

Πρόληψη εκτός προπόνησης

Ύπνος και σωστή διατροφή για ενδυνάμωση και αποκατάσταση.
Ο καθημερινός ύπνος πρέπει να είναι 8 – 10 ώρες, συμπεριλαμβανομένης και μία μεσημεριανή ώρα ανάπαυσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυξητικής ορμόνης η οποία θα είναι διαθέσιμη για την επομένη ημέρα παράγεται από τις 23: 00 – 01: 00 κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σωστή διατροφή.
Η σωστή διατροφή, με τις σημερινές συνθήκες, δεν δίνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες, που χρειάζεται κάθε άνθρωπος πόσο μάλλον ένας αθλητής για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού του

Χρειάζεται να αναπληρωθούν βασικά θρεπτικά στοιχεία που χάνονται στην διάρκεια μίας προπόνησης ή ενός αγώνα.

Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά.

Όταν προπονείσαι για ένα άθλημα αντοχής, απαιτείς πολλά απο το σώμα σου.

Αυτό προκαλεί αυξημένο οξειδωτικό στρες μέσα στο σώμα που έχει και ως συνέπεια την αύξηση των ελεύθερων ριζών, κάτι που μειώνει την ικανότητα του σώματος για ταχεία μυϊκή αποκατάσταση . Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά όπως, τα παντζάρια, το μπρόκολο τα βατόμουρα , τα μήλα το σπανάκι κ.λ.π περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών. Σωστό είναι να καταναλώνει ο αθλητής τουλάχιστον 3-6 μερίδες απο πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα.
Ισχυρό το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Όπως είπαμε δεν αρκεί μόνο η σωστή διατροφή. Εδώ είναι που μπαίνουν τα συμπληρώματα. Συστατικά που περιλαμβάνουν σελήνιο, βιταμίνες A, C, E, B και το συνένζυμο Q10, αποδεικνύονται πως βοηθούν. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν στο σώμα σημαντική αντιοξειδωτική προστασία.

Επίσης αν χρειάζεστε τόνωση και επιπλέον βιταμίνες και ιχνοστοιχεία επιλέξτε ανάμεσα στον βασιλικό πολτό ή κάποιο άλλο παράγωγο του μελιού, το ginseng, το ιπποφαές, τη σπιρουλίνα, τα γκότζι μπέρις κ.ά.

Τέλος όταν ασχολείστε με ένα άθλημα αντοχής σχεδιάστε σωστά το πρόγραμμά σας. Οι υπερβολές σε επι πλέον προπονήσεις κ.λ.π το μόνο που θα προκαλέσουν είναι καταπόνηση του οργανισμού χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα !