Χαρακτηρίστηκε μια από τις επιφανείς εφευρέσεις στο τομέα της υγείας του 21ου αιώνα. Είναι από τα βασικότερα συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των κυττάρων.

Το Q10 παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, αλλά μειώνεται σταδιακά η παραγωγή του με το πέρασμα του χρόνου, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την υγεία. Η σταδιακή πτώση της παραγωγής του ξεκινάει από την ηλικία των 30 ετών, όπου και αρχίζει η διαδικασία γήρανσης του οργανισμού και ο σταδιακός εκφυλισμός των κυττάρων.

Το Q10 όχι μόνο βελτιώνει την καρδιακή υγεία, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύει την μυϊκή αντοχή, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την μυϊκή διάπλαση και την μυϊκή δύναμη και κατ’ επέκταση την καλή λειτουργία και ζωτικότητα του οργανισμού. Bρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος και είναι το κλειδί για την παραγωγή πάνω απο 90% της κυτταρικής ενέργειας.
alt
Και όσο αφορά τους αθλητές…
Σε κάθε εντατικό αγώνα είναι αναγκαία τεράστια αποθέματα ενέργειας, τα οποία και πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα .Όλοι μας καταλαβαίνουμε τι θα γίνεται στο τέλος κυρίως ενός μαραθωνίου. Στο υποκυτταρικό επίπεδο ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η ανεπάρκεια σε CoQ10.Γι’ αυτό το προσθέτουμε συχνά στην διατροφή των αθλητών.
Η βελτίωση των δυνατοτήτων τους είναι σημαντική, κυρίως στην αντοχή και στην ταχύτητα.
Ισπανοί ερευνητές έδωσαν CoQ10 σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων και απέδειξαν ότι μετά τους αγώνες ενισχύει την μυϊκή αποκατάσταση και κατ’ επέκταση την μυϊκή διάπλαση.

Κατα την φυσική φόρτηση το σώμα χρειάζεται περισσότερο CoQ10 στους μύες.
Αν σε τέτοια στιγμή μαζί με την τροφή προταθεί CoQ10, τότε αυτό αφομιώνεται καλά απ’ τον οργανισμό και εξασφαλίζει επιπρόσθετη μυική δύναμη.

Και σύμφωνα με τον Ιπποκράτη:
«η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου»
«Η τροφή δεν είναι τροφή, αν δεν έχει την δύναμή της. Ό,τι δεν είναι τροφή γίνεται τροφή, αν μπορεί να θρέψει» (Ιπποκράτης «Περί Τροφής» παρ. 21).
Η τροφή και η άσκηση, επειδή έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν αμοιβαία στην διατήρηση της υγείας» (Ιπποκράτης «Περί Διαίτης» § 2).
Έλενα Νικολιδάκη
Συνεργάτης Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας “Vivo Verde”