του Γρηγόρη Μπογδάνη (Ph. D)

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που πρώτοι κατάλαβαν τη ανάγκη της άθλησης για τη διατήρηση της υγείας και την ανάπτυξη του πνεύματος. Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί με πολλά επιστημονικά δεδομένα ότι η άσκηση είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες και πολλές φορές αποτελεί μέρος της θεραπείας πολλών ασθενειών όπως π.χ. ο διαβήτης.

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, η συστηματική άσκηση, πάντα κάτω από την επίβλεψη ειδικών, συμβάλλει στη βελτίωση των βιολογικών ικανοτήτων και στη σωστότερη ανάπτυξη του παιδιού και, του εφήβου. Ακόμα και αν υπάρχουν ιατρικά προβλήματα όπως διαβήτης, άσθμα ή κινητικά προβλήματα, το παιδί και ο έφηβος μπορεί και πρέπει να αθλείται.

Για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η «δια βίου» καλή φυσική κατάσταση και υγεία πρέπει η άσκηση να συνεχίζεται και μετά την εφηβεία και έως τα βαθιά γεράματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ειδικά προγράμματα άσκησης σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, να ελαττώσουν το σωματικό βάρος και λίπος, να ρυθμίσουν διάφορες ορμόνες στο σώμα, να προλάβουν το διαβήτη τύπου 2, και να βελτιώσουν σημαντικά την ψυχική διάθεση. Έτσι λοιπόν πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που στοχεύουν στην άσκηση – άθληση για όλους, γιατί είναι σίγουρο ότι στη σημερινή εποχή με την καθιστική ζωή και το άγχος η άσκηση είναι το καλύτερο “φάρμακο”.


Το παρόν άρθρο είναι περίληψη της ομιλίας που εκφωνήθηκε στο Αθλητικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο Α.Π.Σ. “ΑΠΟΛΛΩΝ” την 7η – 8η Μαρτίου 1998.