Μαραθώνας, 18-10-2012

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ-ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ.

 

Σε 25 ημέρες από σήμερα η δρομική κοινότητα της Ελλάδας και όχι μόνο θα γιορτάσει το μεγαλύτερο Δρομικό γεγονός της χρονιάς, αυτό του Μαραθώνιου Δρόμου της Αθήνας το οποίο είναι συνδεδεμένο τόσο με τα 30 χρόνια του μεγάλου Ειρηνιστή Γρ Λαμπράκη , αλλά και συμπίπτει χρονικά με την ίδρυση της Οργάνωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS). Σε αυτά τα πλαίσια ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ ΑΠΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ εξέδωσε δια ομοφώνου αποφάσεως Δελτίο Τύπου.

 

 

Ο Μαραθώνας έγινε και παραμένει σύμβολο ανεξαρτησίας

δια μέσω των Αιώνων!

 

Η νίκη του ΜΑΡΑΘΩΝΑ έκρινε τη σωτηρία της πολιτείας, τη νεογέννητη δημοκρατία ενώ στηριξε και την ηγεμονική θέση της Αθήνας στον Ελλαδικό χώρο. Πριν από 2.502 χρόνια, άρχιε ν’ ανατέλλει η δόξα του Μαραθώνα.

Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι εστόρεσαν χρυσοφόρων Μήδων δύναμιν».

Το περίφημο επίγραμμα, ακόμη και στις μέρες μας, δεν χρειάζεται κατά λέξη μετάφραση. Είναι κοινής λήψης και το νόημά του διατηρεί την αρχική εκπληκτική δύναμη, που περιέκλεισε σε οχτώ λέξεις ο Σιμωνίδης. Αυτό το νόημα ακόμα και σήμερα στις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας οφείλουμε να αφουγκραστούμε, οφείλουμε να προστατέψουμε.

Προσμετρώντας το βάρος τους προβάλλει η ανεκτίμητη αξία της μάχης του Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι μάχονται για λογαριασμό των Ελλήνων. Είναι φορείς και εκφραστές ενός πανελληνισμού. Κατανικούν όχι απλώς τους Μήδους -Πέρσες κι άλλες εθνότητες στην ασιατική δεσποτεία του Δαρείου- αλλά τους «χρυσοφόρους Μήδους». Αυτή η ιδιότητα επιλέγεται να προ

βληθεί. Ούτε το μέγα πλήθος, ούτε η στρατιωτική ισχύς, ούτε ηθικού τύπου προσδιορισμοί για τους εισβολείς. Κατατροπώνουν αυτούς, οι οποίοι με το χρυσάφι έχουν γίνει η υπερδύναμη της εποχής…Η νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στην Απολυταρχία, η νίκη της φιλοσοφίας των Επιστημών και των τεχνών απέναντι στο σκοταδισμό, η νίκη των λίγων απέναντι στους πολλούς.

Ο Στρατηγός Μιλτιάδης, ακόμα και σημερινό σύμβολο του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩ

ΝΑ σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, επιχειρηματολόγησε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής του αγώνα στον Μαραθώνα επικαλούμενος την ελευθερία και τη δημοκρατία: «Από εσένα εξαρτάται, ω Καλλίμαχε, είτε να οδηγήσεις την Αθήνα στην σκλαβιά είτε να εξασφαλίσεις την ελευθερία

της και να αφήσεις στις επερχόμενες γενιές μια ανάμνηση κατά πολύ πιο έντονη από την ανάμνηση εκείνων που έκαναν την Αθήνα δημοκρατία.

Γιατί ποτέ από τότε που οι Αθηναίοι έγιναν λαός δεν αντιμετώπισαν έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο σήμερα…».Τελειώνοντας πρόσθεσε και μια άλλη διάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Καλλίμαχο: «Αν εσύ προστεθείς στη δική μου γνώμη, η πατρίδα μας θα είναι ελεύθερη και η πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις» («…έστι τι πατρίς τε ελεύθερη και πόλις πρώτη τη Ελλάδει»). «Η νέα δημοκρατία με τη νικηφόρα αντιμετώπιση, στο πεδίο της μάχης της μεγάλης Περσικής Αυτοκρατορίας, απέδειξε τη δυνατότητά της για επιβίωση και απέκτησε την απεριόριστη αυτοπεποίθηση πάνω στην οποία θα στηρίξει τη μετέπειτα ηγεμονική της πορεία της στην πολιτική, όπως και στον πολιτισμό…».

Στο απλοϊκό ερώτημα γιατί πολέμησαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στον Μαραθώνα η απάντηση είναι: για την ελευθερία, τη δημοκρατία (απειλούνταν από τους Πέρσες και τους ολιγαρχικούς) και την πανελλήνια ηγεμονία.

Ο Μαραθώνας ήταν για τους αρχαίους Αθηναίους σημείο αναφοράς της δημοκρατίας συμβόλιζε το αθηναϊκό ιδεώδες του «χρυσού αιώνα» και την Αθήνα ως πρόμαχο της Ελλάδας. Αυτα για να θυμόμαστε την Ιστορία και να αναγνωρίζουμε τη θυσία των πρόγονων μας. Ο Μα

ραθώνας με το Μαραθώνιο Δρόμο και το μήνυμα της νίκης το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ του αρχαίου ΕΛΛΗΝΑ οπλίτη αποτελούν φωτεινό φάρο για τις σημερινές και επερχόμενες γενεές. Η Μα

ραθώνια γη και με παραδείγματα πιο πρόσφατα ανέδειξε όπως και με το παράδειγμα του ειρηνιστή ΓΡ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ ότι η Ιστορία συνεχίζεται και ότι ο ιερός αυτός τόπος γέννα παραδείγματα που οδηγούν και καθοδηγούν.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ μας ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ ΑΠΣ Ν.ΜΑΚΡΗΣ-ΜΑΡΑΘΩΝΑ συναισθανόμενος το μεγάλο βάρος που φέρει η ιστορία του τόπου και η ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομία, ένα κληροδότημα όχι απλά εθνικό αλλά παγκόσμιο θέλει να διαμαρτυρηθεί κ να επικρίνει έντονα θέματα καπήλευσης και αλόγιστης χρήσης του ονόματος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ και ΜΑΡΑΘΩΝ που χρησιμοποιούνται άκαιρα, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση και την κακοποίηση των αρχαίων αξιών και ιδεών. Τα τελευταία χρονιά γίνεται μια συνεχής προσπάθεια και στο εσωτερικό άσκοπης και καταχρηστικής χρήσης της ονομασίας του τόπου μας ο οποίος τυγχάνει να έχει δώσει και το όνομα του σε ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως αυτό του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. Τέτοιες συμπεριφορές είναι κατακριτέες δεν τιμούν αυτούς που με δική τους πρωτοβουλία και εντελώς αυθαίρετα χρησιμοποιούν το άθλημα και την ονομασία του

τόπου μας αλλά, και συνάμα ευτελίζουν το ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ το

οποίο είναι συνδεδεμένο με την ηρωική πράξη αυτοθυσίας του ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΟΠΛΙΤΗ. Ως γηγενείς του ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ του Μαραθώνα, ως ΔΗΜΟΤΕΣ του ΜΑΡΑΘΩΝΑ, καλούμε όλους τους επιδόξους καταχραστές του ονόματος του αθλήματος και των ιδεών που αυτό εμπνέει να ξανασκεφτούν τις δράσεις τους και να αναλογιστούν ότι ΙΔΕΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΑΞΙΕΣ δεν είναι διαπραγματεύσιμες στο βωμό οιουδήποτε εμπορικού κέρδους, η προσπάθειας ανάδειξης του πρόσκαιρου του μοντέρνου η του γκλαμουράτου.

Για το λόγο αυτό καλούμε τα ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ το ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΟΛΣΜΑΥ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να λάβει θεση σε γεγονότα που εκμαυλιζουν το άθλημα, ευτελίζουν την αληθινή αξια των ιδεων, αμαυρώνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν περιποιούν τιμη σε ΕΝΑ απο τα διασημότερα αθλήματα του κόσμου. Ζητάμε την προστασία του αγωνίσματος την δημόσια θέση των φορέων και οργάνων της Ελληνικής πολιτείας και απαιτούμε να εξασφαλιστεί η ΙΣΤΟΡΙΑ του τόπου μας από τη βορρά κάθε υποψήφιου επιτηδείου επιχειρηματία η δήθεν γκλαμουρατου εκμοντερνιστή.

Εμείς ως Συλλογος ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ Μαραθώνα δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρρωγοι και φυσικά αχρήματοι-αχρημάτιστοι εθελοντές πάντα στην προσπάθεια να διατηρηθεί η Ιστορία και οι αξίες της γενέτειρας πόλης μας. Όλοι όσοι όμως κατεργάζονται την πολιτιστική και εθνική μας κληρονομία που βέβαια δεν θεωρούμε ότι είναι αποκλειστικό μας προνόμιο αλλά όλων των απανταχού Ελλήνων !

Θα βρεθούν εχθροί απέναντι μας και φυσικά θα λογοδοτήσουν στις ψυχές και συνειδήσεις

και όχι μόνο όλων των Ελλήνων αλλά και όσων αγαπούν και πονούν τον τόπο αυτό. Εμείς ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι εδω που γεννηθήκαμε ζούμε και βρεθήκαμε θα πολεμήσουμε για να κρατήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ελεύθεροι σαν άλλοι ελευθεροι «ΑΘΗΝΑΙΟΙ!»

 

 

ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΑΘΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ ΑΠΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ