6 σμβουλές για προπόνηση κατά τη διάρκεια των διακοπών​

Το καλοκαίρι είναι εδώ, μαζί του και οι αγαπημένες στιγμές όλων μας, οι καλοκαιρινές διακοπές. Ήρθε η στιγμή λοιπόν για διασκέδαση και χαλάρωση. Οι στιγμές πνευματικής και σωματικής χαλάρωσης είναι αυτό που κάνουν τόσο ξεχωριστή αυτή τη στιγμή του χρόνου.
Τι γίνεται όμως με τους/τις δρομείς που θέλουν να χαλαρώσουν με την παρέα τους ή την οικογένεια και συνάμα να μην χάσουν τη φόρμα τους; Πρέπει να αγχωθούμε; Όχι. Υπάρχει λύση και για αυτό. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για όλους/ες εσάς που θέλετε να κάνετε τις διακοπές σας αλλά και να συνεχίσετε την προπόνηση σας.
Προσαρμόστε την προπόνηση σας ανάλογα με το νέο περιβάλλον διακοπών. 

Το τρέξιμο σε νέες διαδρομές είναι πάντα μια υπέροχη επιλογή για τους δρομείς που αγαπούν να ζούνε νέες δρομικές εμπειρίες. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε μια προσεκτική αναζήτηση από πριν σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα που επικρατεί στο μέρος των διακοπών σας. Σε περίπτωση που έχετε βει κάποια προτεινόμενη διαδορμή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το είδος του εδάφους και τα υψομετρικά στοιχεία αν είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Το κυριότερο όμως, είναι να συμβουλευτείτε τους ντόπιους κάτοικους για την ασφάλεια της διαδρομής. Το διαδίκτυο μπορεί να σας παρέχει κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, η άμεση όμως ενημέρωση από γνώστες της περιοχής είναι κυρίαρχης σημασίας. Η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο.

Δοκιμάστε εναλλακτικές δραστηριότητες.

Κάθε ταξιδιωτικός προορισμός προσφέρεται και για διαφορετικού είδους διασκέδαση. Πολλοί εξ αυτών διαθέτουν ποικιλία οργανωμένων υπαίθριων δραστηριοτήτων. Εκτός όμως των οργανωμένων δραστηριοτήτων μπορείτε να εκμεταλευτείτε τα μέρη που σας αρέσουν για κολύμπι, τρέξιμο στο βουνό, περίπατο και παιχνίδια στην άμμο. Στις εναλλακτικές δραστηριότητες μπορείτε να συμπεριλάβετε και την οικογένεια σας ή την παρέα σας.

Προγραμματίστε το προπονητικό σας πλάνο.

Οι εβδομάδες μειωμένης προπονητικής έντασης πάντα εντάσσονται στο προπονητικό μας πλάνο, καθώς είναι αυτές που ενισχύουν την ανάκαμψη του οργανισμού και μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών. Προγραμματίστε το προπονητικό σας πλάνο, με τέτοιο τρόπο ώστε η εβδομάδα μειωμένης προπονητικής έντασης να συμπίπτει με τις διακοπές σου.

Εμπλουτίστε την προπόνηση σας.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο αλλά και να εμπλουτίσετε την προπονητική σας ρουτίνα, μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος μπορούν να σας διατηρήσουν σε φόρμα αλλά και να βελτιώσουν την απόδοση σας μακροπρόθεσμα.

Προγραμματίστε την προπόνηση σας νωρίς το πρωί

Οι πρωινές ώρες είναι ιδανικές για να προγραμματίσετε το τρέξιμο σας, καθώς έτσι αποφεύγετε τις επικίνδυνες ώρες από άποψη κάυσωνα, αλλά με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε πολύτιμο χρόνο την υπόλοιπη μέρα για τις διακοπές σας και τα δικά σας πρόσωπα.

Αξιοποίηστε το τρέξιμο για να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος σας

Τρέξιμο σε βουνό, μικρά σοκάκια, παραλίες, παλιές συνοικίες, λόφους και μαγευτικά φυσικά τοπία; Ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσετε καλύτερα τον ταξιδιωτικό σας προορισμό.

Βρείτε έναν αγώνα στο μέρος των διακοπών σας

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν δρομικές διοργανώσεις. Είστε λάτρης του βουνού ή της θάλασσας; Υπάρχουν πολλές επιλογές σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε. Αναζητήστε πριν ή αφού κλείσετε τις διακοπές σας στα διαθέσιμα δρομικά καλεντάρια στο διαδίκτυο για τους αγώνες που συμβαίνουν κοντά την περιοχή των διακοπών σας.

Επικεντρωθείτε στη χαλάρωση και στη διασκέδαση

Μην ξεχνάτε, ότι ο σημαντικότερος λόγος που κάνετε διακοπές είναι για να ξεφύγετε από την καθημερινή ρουτίνα σας. Δώστε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουρεαστεί μετά από κάθε προπόνηση και περάστε χρόνο μαζί με την οικογένεια σας ή την παρέα σας. Χρειάζεστε στιγμές σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης.

Σοφία Γκατζαβέλη MSc.
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών