5 χρήσιμες συμβουλές​

Ενυδατωθείτε και φροντίστε τη διατροφή σας. 

Φροντίστε να μην χάνετε τα γεύματα σας, παρά την μείωση όρεξης που υφίσταται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα φρούτα και τα δροσερά ροφήματα, είναι μια καλή επιλογή για τις ζεστές μέρες και ιδιαίτερα μετά το τρέξιμο, καθώς αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες όπως και τα υγρά που χάνει το σώμα μας.

Φροντίστε πριν το τρέξιμο να είστε ενυδατωμένοι αλλά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης να έχετε πρόσβαση σε νερό. Είναι καλό όταν νιώθετε διψασμένοι και το στόμα σας είναι ξηρό, πάντα να πίνετε λίγο νερό. Επίσης, όταν η διάρκεια της προπόνησης είναι πάνω από μισή ώρα, είναι καλό να βρέχετε το κεφάλι σας, το αυχένα σας και τα χέρια σας, καθώς έτσι μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος σας.

Τρέξτε τις κατάλληλες ώρες.

Επιλέξτε τις κατάλληλες ώρες για τρέξιμο. Συνήθως ο ήλιος είναι πολύ δυνατός μεταξύ 11:00 και 3:00. Οι καταλληλότερες ώρες είναι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές. Οι βραδινές ώρες είναι μια ακόμα καλή επιλογή για αυτούς που αγαπούν το νυχτερινό τρέξιμο. Προτιμήστε μέρη με σκιά και μέρη με πλούσιο φυσικό τοπίο, όπου υπάρχει περισσότερη δροσιά.

Επιλέξτε την κατάλληλη ενδυμασία.

Ιδανικά ρούχα για το τρέξιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα ανοιχτόχρωμα με λεπτό ειδικό ύφασμα που συγκρατούν τον ιδρώτα. Τα συνθετικά υφάσματα προτιμώνται από την πλειοψηφία των δρομέων, καθώς απομακρύνουν τον ιδρώτα και η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται. Μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα όπως και ένα ακόμα ζευγάρι κάλτσες, είναι καλό να παίρνετε μαζί σας, εφόσον τρέχετε πάνω από μία ώρα.

Mην ξεχνάτε αντηλιακό

Το αντηλιακό στις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες είναι ο καλύτερος μας φίλος. Επιλέξτε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 20. Προτιμήστε αντηλιακά ανθεκτικά στον ιδρώτα και φροντίστε να το έχετε μαζί σας για να το ανανεώσετε, εάν τρέχετε παραπάνω από μισή ώρα.

Περιποίηση προσώπου μετά το τρέξιμο

Εκτός από την εσωτερική ενυδάτωση, σημαντική είναι και η εξωτερική ενυδάτωση. Μια ενυδατική κρέμα είναι καλό να εφαρμόζεται μετά το τρέξιμο στο πρόσωπο, καθώς το πρόσωπο μας τείνει να αφυδατώνεται από τη διαρκή έκθεση στον ήλιο.

Απολαύστε το καλοκαιρινό τρέξιμο, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Μείνετε ενυδατωμένοι, κάντε ένα σωστό πρόγραμμα και χωρίς να πιέχετε τον ευατό σας, συνεχίστε την προπόνηση σας.

Σοφία Γκατζαβέλη MSc.