Το NORDIC WALKING αποτελεί μία αγαπημένη ενασχόληση των Φινλανδών και των Σκανδιναυών γενικότερα. Η ιστορία του αρχίζει τη δεκαετία του 1930 στη Φινλανδία από τους κατοίκους αυτής της χώρας οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις χιονοδρομικές ράβδους σαν βοήθεια στο βάδισμά τους όταν είχαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε περιοχές που δεν υπήρχε χιόνι.Τη δεκαετία του 1960 αρχίζει μια επίσημη πλέον καλλιέργεια και ανάπτυξή του στη χώρα αυτή με την εισαγωγή και εκμάθηση του στα Φινλανδικά πανεπιστήμια και σχολεία.Η εξάπλωση πλέον είναι αλματώδης,εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με αυτό,η παρουσία του σε κάθε αθλητική εκδήλωση είναι σταθερή και το 2000 ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία NORDIC WALKING.
Η αθλητική αυτή δραστηριότητα έχει πολλαπλά ωφέλη σε κάθε επίπεδο.Γυμνάζει,ενδυναμώνει,κοινωνικοποιεί,έχει άριστα αποτελέσματα στη ιατρική αποκατάσταση ασθενών οι οποίοι αναρρώνουν από επεμβάσεις καρκίνου του στήθους.
Εκατοντάδες ιατρικές και αθλητικές μελέτες και συγγράμματα επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό αύξησης της ενδυνάμωσης και του μεταβολισμού ως προς το γνωστό σε όλους μας jogging φτάνει το 22%.Αυτό επιτυγχάνεται μάλιστα με πολύ μικρότερη επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος και κυρίως των αρθρώσεων καθότι το σώμα κατά την άσκησή του και μέσω των sticks στηρίζεται σε 4 σημεία.Επιπροσθέτως η κίνηση των χεριών που χειρίζονται τα sticks έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη συμμετοχή του άνω κορμού του σώματος με αποτέλεσμα την πλήρη εκγύμναση και ενδυνάμωση όλων των μυικών ομάδων.Χαρακτηριστικά αναφέρεται η αποκατάσταση μέσω της ολοκληρωμένης πλέον αυτής εκγύμνασης η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής ατόμων με καθημερινά προβλήματα πόνων στη μέση ή τον αυχένα λόγω έλλειψης άσκησης.
Ο ασχολούμενος με το Nordic Walking έχει πολλαπλές επιλογές ως προς αυτό.Μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο σα μέσο γυμναστικής στην πόλη ή την ύπαιθρο,μπορεί να συμμετέχει σε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού/φυσιολατρικού χαρακτήρα μετά από την επιλογή της κατάλληλης διαδρομής,μπορεί να ασχοληθεί με αυτό ακόμα και σε αθλητικό/αγωνιστικό επίπεδο.
Είναι μία εύκολη ενασχόληση και το μόνο που απαιτείται είναι ένα ζευγάρι Nordic Walking sticks και μία κατάλληλη  εκπαίδευση.Ολοι ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να ασχοληθούν και να γυμναστούν ευχάριστα και με άριστα αποτελέσματα.
Στη χώρα μας το Nordic Walking εκπροσωπείται από τους πιστοποιημένους από τη Διεθνή Ομοσπονδία NW  εθνικούς προπονητές Καρατοπούζη Εφη και Τόλια Νίκο οι οποίοι είναι και ιδρυτές του πρώτου συλλόγου NW στην Ελλάδα ο οποίος εδρεύει στην Κηφισιά .Ο Νίκος και η Εφη διοργανώνουν τα σαββατοκύριακα διαδρομές γνωριμίας Nordic Walking στο δάσος των Αναβρύτων και τα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι. Κάθε διαδρομή αρχίζει και τελειώνει με τις κατάλληλες γυμναστικές ασκήσεις καθότι η Εφη είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Ενημερωθείτε περισσότερο για τα νέα του Nordic Walking στη χώρα μας από το www.nordicwalkingingreece.gr