ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΤΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ-ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΤΟΥ 480 π.Χ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – 102 ΧΛΜ.
Σε κοινή συνεδρίαση τών συνεργαζόμενων φορέων Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Δήμου Αλιάρτου, τοπικών διαμερισμάτων Μενδενίτσας, Θερμοπυλών, κι αφού έγινε ανασκόπηση – ανάλυση της πρώτης διοργάνωσης στις 29-30 Ιούλη 2017 με όλα τα θετικά αλλά και αρνητικά της σημεία, αποφασίστηκαν να προταθούν και να ισχύσουν για την επόμενη διοργάνωση -και κάθε επόμενη- τα εξής:
Α) Η διοργάνωση θα γίνεται πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο τού Ιούλη, πιστή στο ιστορικό πλαίσιο και τη χρονική στιγμή τής ιστορικής Μάχης τών Θερμοπυλών τού 480 π.Χ..
Η τέλεση τού Αγώνα αυτήν ακριβώς την περίοδο, είναι και η πλέον ενδεδειγμένη για τους Έλληνες και τους ξένους αθλητές, τις οικογένειές τους, τους φιλάθλους, τους εθελοντές, και έρχεται στο καλύτερο χρονικό σημείο για την απρόσκοπτη επιτυχία τού Αγώνα, στο διηνεκές.
Β) Η εκκίνηση τού Αγώνα θα μετατεθεί 2 ώρες νωρίτερα, δηλαδή αντί για τις 22.00, θα δίδεται στις 20.00, έτσι ώστε η μεγάλη πλειοψηφία τών αθλητών που συμμετέχουν, αγωνίζονται και τερματίζουν, να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους στις 12.00 το μεσημέρι τής Κυριακής και όχι στις 14.00, αποφεύγοντας δυο ώρες μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες τού Ιούλη, και τρέχοντας 10 αντί για 8 ώρες στις χαμηλές βραδυνές θερμοκρασίες.
Γ) Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων θα παραθέτει 2 ώρες πριν την έναρξη τού Αγώνα, συγκεκριμένα στις 18.00, πρόχειρο γεύμα-pasta party- για τους συμμετέχοντες αθλητές, στις Θεσπιές, ενώ ο Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ θα έχει από την πλευρά του την τροφοδοσία με μακαρόνια – ρύζι – χυλοπίτες στον κεντρικό – ενδιάμεσο σταθμό τής Κάτω Τιθορέας (πλατεία) στο 61,4 χλμ. τής διαδρομής, από ώρες 00.05 έως τις 05.10 τής Κυριακής.
Δ) Θα προστεθούν 2 σταθμοί ακόμα ανεφοδιασμού στην περιοχή τού Καλλιδρόμου, ο πρώτος ανάμεσα στα χωριά Καλλίδρομος και Μενδενίτσα, στη θέση δίπλα στο εκκλησάκι τής Αγ. Ιερουσαλήμ, και ο δεύτερος στη θέση «Πεύκα» – διασταύρωση για το Παλαιομονάστηρο τής Παναγιάς, ανάμεσα Μενδενίτσα – Ανάβρα (στο ψηλότερο σημείο τής δεύτερης ανηφόρας τού Καλλίδρομου).
Έτσι οι σταθμοί θα γίνουν 23 από 21, ενώ στην περιοχή αυτή θα διαμορφωθούν χιλιομετρικά ως εξής:
Καλλίδρομος (χωριό πλατεία) χλμ. 81,1, σταθμός 17ος
Αγ. Ιερουσαλήμ (εκκλησία) χλμ. 84,3, σταθμός 18ος
Μενδενίτσα (πλατεία) χλμ. 88,0, σταθμός 19ος
«Πεύκα» (διασταύρωση Παλαιομονάστηρου Παναγιάς χλμ. 90,4, σταθμός 20ος
Ανάβρα (πλατεία) 94,0, σταθμός 21ος
Αγ. Νικόλαος – Ανοπαία οδός 100,0, σταθμός 22ος
ΗΡΩΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ – ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ – ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 102,0, σταθμός 23ος
Στελέχωση-εφοδιασμό στους σταθμούς αυτούς θα αναλάβουν οι κάτοικοι τής Μενδενίτσας και τα μέλη τού Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ».
Παράλληλα, ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων θα καλύψει τη στελέχωση-τροφοδοσία του 4ου Σταθμού που θα μεταφερθεί από την Αγ. Παρασκευή Βοιωτίας (25,0 χλμ.) στη θέση Διασταύρωση Σουληνάρι (στα διοικητικά όρια τού Δήμου του) στο 24,3 χλμ. τής διαδρομής τού Αγώνα.
Ε) Στον κάθε σταθμό τής διαδρομής, θα δοθούν ιστορικά ονόματα Ηρώων τής Πατρίδας μας ή φορέων ή αρχαίων συγγραφέων, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η διαχρονική πορεία τού Ελληνισμού, τόσο στην αρχαία ηρωική μάχη στις Θερμοπύλες, όσο και στη νεότερη εποχή (1821, Εθνική Αντίσταση 1941-44). Έτσι, π.χ. στην αφετηρία στις Θεσπιές θα δοθεί η ονομασία Δημόφιλος για τον Ηγέτη τών Θεσπιέων στις Θερμοπύλες, στον σταθμό Άνκρης, Ησίοδος για τον σπουδαιότατο αρχαίο συγγραφέα, στον Αλίαρτο θα δοθεί η ονομασία Παυσανίας για τον αρχαίο περιηγητή που έγραψε πολλά για την περιοχή του, στην Πέτρα – Δημ. Υψηλάντης- για τον Ήρωα τής Ελληνικής Επανάστασης και νικητή τής τελευταίας Μάχης τού Αγώνα για ελευθερία τής πατρίδας το 1821-1928 και πάει λέγοντας μέχρι και τον τελευταίο σταθμό που θα έχει βέβαια την ονομασία τού Αρχιστράτηγου -Αθάνατου Ήρωα- Λεωνίδα.
Ζ) Θα επιδιωχθεί να υπάρξει χορηγικό ενδιαφέρον και συμμετοχή για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το χορηγικό πρόγραμμα τού Αγώνα, και ήδη υπήρξαν και αναφέρθηκαν τρεις χορηγίες με αντίστοιχους φορείς-εταιρίες που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.
Η) Πριν την εκκίνηση τού Αγώνα και ώρα 17.30-18.00 ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων θα διοργανώσει έναν αγώνα λίγων χιλιομέτρων στην περιοχή τών Θεσπιών για να φέρει ακόμα περισσότερο νεολαία, κόσμο, αθλούμενους κοντά στον σπουδαίο αυτόν Αγώνα και να ενδυναμώσει τους δεσμούς του με την ιστορία αλλά και το Μέλλον της.
Θ) Θα υπάρξει ακόμα καλύτερη διαγράμμιση-σήμανση και φύλαξη σε όλη τη διαδρομή και ιδιαίτερα στα δύσκολα σημεία: Διασταύρωση Καλλιδρόμου 78,2 χλμ. Και έξοδος στην Παλαιά Εθνική Αθηνών-Λαμίας σε 100,6 χλμ. Για την αποφυγή κινδύνων και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων για τον Αγώνα.
Ι) Θα υπάρχει ακόμα καλύτερη ιατρική παρακολούθηση τού Αγώνα με πλήρως εξοπλισμένο όχημα-σκούπα από σταθμό σε σταθμό καθόλη τη διάρκεια τού Αγώνα, από εκκίνηση έως τον τερματισμό, εκτός τών σταθερών ιατρικών σταθμών στο 35,4 (διασταύρωση Λιβαδιάς-Ορχομενού), στην Κάτω Τιθορέα 61,2 χλμ., και στον τερματισμό 102 χλμ.).
Η αστυνόμευση κρίθηκε επαρκέστατη σε όλο το μήκος τής Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών – Κάτω Τιθορέας.
Κ) Θα επιδιωχθεί η προβολή – επικοινωνία του Αγώνα σε όλα τα Πανελλήνια – Τοπικά Δίκτυα, μερίμνη τής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με διαφημιστικό σποτ.
Λ) Ο Α.Π.Σ «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ θα προβάλλει τον Αγώνα σε διεθνείς ιστοσελίδες, στο Διεθνές Καλεντάρι DUV ενώ θα επιδιώξει με επιστολή του στον Διεθνή Σύνδεσμο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» να αλλάξει τα όρια πρόκρισης τών συμμετεχόντων αθλητών – αθλητριών στα 102 χλμ. Τού Αγώνα.
Μ) Τέλος, στον τερματισμό θα επιδιωχθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων η καλύτερη υποδοχή τών αθλητών με μικροφωνικές εγκαταστάσεις, χώρο για πρόχειρο πλύσιμό τους, παροχή καλύτερου πρόχειρου γεύματος και πολιτιστική εκδήλωση στον χώρο τού Μουσείου Ιστορικής Τεκμηρίωσης στις Θερμοπύλες (δίπλα στο Ηρώο τού λενίδα τών 300 και τών 700 Θεσπιέων).
Ενώ το μετάλλιο που θα δίδεται, θα έχει την ασπίδα του Δημόφιλου, τιμής ένεκεν για την εθελοντική του θυσία, τόσο τού ιδιίου, όσο και τών 700 συντρόφων του.
Με όλ’ αυτά, κοινή είναι η πίστη ότι ο Αγώνας θα έχει τη μέγιστη οργανωτική επιτυχία και η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δρομέων θα του κάνει έναν μεγάλο αγώνα αντάξιο μιας από τις πιο σημαντικές στιγμές στον διαχρονικό Αγώνα τού Ελληνισμού για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του…