Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είχε ως γενέτειρά του, τις Κροκεές Λακωνίας, το 1912. Αναμοχλεύοντας ακόμα περισσότερο τα αρχεία, ψάξαμε να βρούμε επετειακές ημερομηνίας που έχουν να κάνουν με τον Βρεττάκο. Αρχικά είδαμε την ημερομηνία γέννησής του, μιας και είναι και τα 100 χρόνια από αυτήν. Δυστυχώς ο Βρεττάκος όμως η ημερομηνια γέννησης συνέπιπτε με την  Πρωτοχρονιά, ημερομηνία μάλλον απαγορευτική για αγώνα, για ευνόητους λόγους. Ανατρέξαμε στην ημερομηνία θανάτου του. Αυτή ήταν  4η Αυγούστου – μια ημερομηνία σχετικά ήρεμη και φτωχή από αγώνες, μιας και λόγω του θέρους δεν πραγματοποιούνται πολλοί αγώνες, οπότε προσφέρεται να προστεθεί ο αγώνας που σκεφτήκαμε. Ναι μεν είναι η αγαπημένη εποχή των συμπατριωτών μας για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά οι δύσκολες εποχές που περνάμε σίγουρα έχει στρέψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να κάνει τις διακοπές του, στον τόπο της καταγωγής του. Παράλληλα η 4η Αυγούστου 2012, που έπεφτε Σάββατο, η ιδανική μέρα για πραγματοποίηση καλοκαιρινού αγώνα, ήταν το τελικό εφαλτήριο, για την σύνθεση όλων αυτών των συγκυριών, ώστε να πραγματοποιηθεί η ιδέα για την δημιουργία του αγώνα που οραματιστήκαμε.  Μια ιδέα που αγαπήθηκε, βρήκε πρόσφορο έδαφος, ωρίμασε και τελικά πραγματοποιήθηκε με πολύ κόπο, χρόνο, χρήμα, αλλά και με μεράκι, αγάπη και δημιουργικότητα από τους διοργανωτές. Δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, δούλεψαν σκληρά και επίπονα για να δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος, ο οποίος με την σειρά του θα έβαζε το λιθαράκι του στο ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο δρομικό κίνημα στην χώρα μας.
Έτσι λοιπόν στις 4 Αυγούστου 2012 συναντήθηκαν πάνω από 200 δρομείς όλων των ηλικιών για να λάβουν μέρος στον νεοσύστατο λαϊκό αγώνα δρόμου, με την επωνυμία: «ΒΡΕΤΤΑΚΕΙΑ 2012 – ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ».
Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος 160 δρομείς στον βασικό αγώνα των 18.500  μέτρων των Μεγάλων Βρεττακείων, 25 περιπατητές πάνω στην ίδια διαδρομή, και 40 περίπου παιδιά στα Μικρά Βρεττάκεια – τον πλήρη Ιστορικό γύρο του χωριού. Ναι μεν μεγάλο μέρος των δρομέων ήταν από τις Κροκεές και τα γύρω χωριά καθώς και την Λακωνία, αλλά υπήρχαν αρκετοί δρομείς από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα υπήρξαν δρομείς από όλη την Πελοπόννησο ανεξαρτήτως περιοχής, από την Αττική, από την Κρήτη, από την Ναύπακτο, την Κοζάνη, το Αγρίνιο, την Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, τον Βόλο, την Εορδαία, την Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξαν και 2 διεθνείς συμμετοχές με την συμμετοχή ενός Βρετανού και ενός Γερμανού δρομέα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μεγάλους δρομικούς συλλόγους της χώρας που με την μικρή ή την μεγάλη παρουσία τους σε συμμετοχές, αγκάλιασαν τον νεοσύστατο αυτόν αγώνα μας και έδειξαν έμπρακτα ότι δίχως αυτούς το δρομικό κίνημα δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο που έφτασε. Έτσι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Α.Π.Σ. «Απόλλων» Δυτικής Αττικής και τον Πρόεδρό του τον Κώστα τον Σάμιο, τον Α.Π.Σ. «ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ» Νέας Μάκρης και τον Πρόεδρό του Βλάση Καραβασίλη, τον Σύλλογο Δρομέων και Μαραθωνοδρόμων Αργολίδος και τον Πρόεδρο του τον Παναγιώτη Παπαβασιλείου, τον Σ.Δ.Υ. Αθηνών, τον Σύλλογο Αρκάδων δρομέων, τον ΣΔΥ Μεσσηνίας, τους Εφηραίους Ωκύποδες, τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΡΑΘ/ΜΩΝ ΑΧΑΪΑΣ «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ»  και την Φλόγα ενώ ένα μεγάλο ξεχωριστό ευχαριστώ θα θέλαμε να πούμε μεμονωμένα στους αθλητές Στέργιο Σιούτη, και στον Παύλο Διακουμάκο, τον Δημήτρη Κουκουλάρη και την Μαρία Σταμούλη και τέλος στην Βαρβάρα Βαλσαμάκη – Κάτσου, που με την παρουσία τους μας έκαναν πιο υπερήφανους, πιο δυνατούς, πιο σοφούς και πιο ολοκληρωμένους.
Η μοίρα ήθελε στα πρώτα Βρεττάκεια να μην βγει ένας νικητής, αλλά δύο, καθώς ο Βλάσης Καραβασίλης από τον τον Α.Π.Σ. «ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ» Νέας Μάκρης και ο Τανούς Αμπντάλα, ο Σύριος δρομέας που διαμένει μόνιμα στην Αργολίδα, να κόψουν πρώτοι μαζί το νήμα,  αποδεικνύοντας μεταφορικά την «γενναιοδωρία» των Βρεττακείων, που ήθελαν να κάνουν δύο και όχι έναν αθλητή, ευτυχισμένους με την κατάκτηση της πρωτιάς.
Ατελείωτα και αμέτρητα είναι τα ευχαριστώ που έχουμε να πούμε σε όλους αυτούς τους φορείς που είτε άμεσα, είτε έμμεσα αγκάλιασαν και πρόσφεραν το δικό τους μικρό λιθαράκι σε αυτή την μακρά και επίπονη διαδρομή. Συγκεκριμένα θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

 • Τον Α.Π.Σ. «Απόλλων» Δυτικής Αττικής και τον Πρόεδρο του καθώς και Πρόεδρο της Ε.Ο.Λ.Σ.Μ.Α.Υ. Κώστα Σάμιο, όπως και τα μέλη του Γιώργο Διαμαντή, Χρήστο  Καλομοίρη, Ερρίκο Τζινιόλη και Θέμο Καρακυριάκο για την τεχνική υποστήριξη και τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που επέδειξαν κατά το στήσιμο της διοργάνωσης.
 • Τον Αθλητικό Όμιλο Κροκεών (Κροκεατικός) και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κο Μανώλη Πλατάνα, που πίστεψε στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης και μοιραστηκε τα ίδια οράματα με μας.
 • Τον Α.Ο. Δυναμό Κροκεών.
 • Τα «Κροκεάτικα Νέα» και τον εκδότη τους καθηγητή κο Γεώργιο Ατσαβέ, για τις πόρτες και τις διόδους που άνοιξε μπρος στις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντήσαμε.
 • Τα δεκάδες μικρά Κροκεατόπουλα του Δημοτικού και τους υπεύθυνους δασκάλους τους, για την δημιουργία των αριθμών των αθλητών με μπογιές, μαρκαδόρους και χρώματα, δίνοντας την δικιά τους πινελιά και χρώμα σε αυτή την διοργάνωση.
 • Τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κροκεών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κο Γεώργιο Κατσέτο.
 • Τον Πολιτιστικό σύλλογο Κροκεών και τον Πρόεδρό του κο Αντώνη Παυλάκο για τις σημαντικές βοήθειες που πρόσφερε τόσο πριν, όσο και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης
 • Τους Ομογενείς Κροκεάτες της Αμερικής – Καναδά και την Krokeai Society, που με την χρηματοδότησή τους, βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση καθώς και να στηθεί ολόκληρο το Πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού στις Κροκεές, μέσα στα πλαίσια της ανακήρυξης του έτους 2012 ως ”Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου”.
 • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φάρου και τον Πρόεδρό του κο Γιάννη Μιχελάκο.
 • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάγιου
 • Το krokeai.gr για την προβολή της διοργάνωσης
 • Τον Δήμο Ευρώτα.
 • Την New Balance για την προμήθεια της αψίδας τερματισμού, καθώς και των πανό εκκίνησης – τερματισμού.
 • Την κα Φιφλή Θεοδώρα για την αμέριστη βοήθεια της, στην προβολή του γεγονότος.
 • Το «Super market Παναγάκος» για την χορηγία του σε νερά.
 • Το Βιβλιοχαρτοπωλείο του κου Σερεμέτη για την ίδια παρόμοια χορηγία.
 • Τους «Χυμούς Λακωνία».
 • Το «Ελαιοτριβείο Πολυμενάκου – Μαξούλι» που εδρεύει στο Λάγιο, για την χορηγία του προς τους αθλητές
 • Το Οινοποιείο «Αμπελώνες Γιαννόπουλου».
 • Τα αγροτικά προϊόντα «Μαΐστρος» και ιδιαίτερα τον κο Δημήτρη Καραμπάση.
 • Την «Παστελοποιία Μανωλάκου» που εδρεύει στο Γύθειο.
 • Τις ταβέρνες και τα καφενεία της κεντρικής πλατείας των Κροκεών, που με δικά τους έξοδα πρόσφεραν φαγητό στους αθλητές.
 • Την Αθλητική Ένωση Ικάρου Καλλιθέας και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο επικοινωνίας κο Δώρη Αυγερινόπουλο.

Για το τέλος θα θέλαμε να αφήσουμε και να κάνουμε μια ειδική μνεία και να πούμε όσα ευχαριστώ θα μπορούσαμε να πούμε σε δύο ξεχωριστά παιδιά των Κροκεών που αποτελούν κόσμημα για το χωριό με το ήθος τους και την προσφορά τους, τον κο Βενολιά Γιώργο και τον κο Παρθύμο Δημήτρη, που δίχως αυτούς ο αγώνας απλά δεν θα γιν όταν. Πιστεύουμε ότι και όλα αυτά τα ευχαριστώ που θα τους λέγαμε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να καλύψουν όλη αυτή την προσφορά, την «επαγγελματικότητα» και τα άγχη που απέκτησαν πριν και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, προκειμένου να βγει το τελικό αποτέλεσμα που απόλαυσαν οι αθλητές.
Ήρθαμε, τους βρήκαμε, τους αναλύσαμε την ιδέα μας, οραματίσθηκαν και αυτοί το κάτι παραπάνω για τον τόπο τους και απέκτησαν και οι ίδιοι δρομική συνείδηση που στις επερχόμενες ανάλογες διοργανώσεις θα αποτελέσει το ελπιδοφόρο εφόδιο για να σας παρουσιάσουμε κάτι ακόμα πιο καλό. Κατάφεραν και συγκέντρωσαν 40 εθελοντές όλα παιδιά του χωριού, που μέσω του προγραμματισμού και της οργάνωσης τους, έδωσαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα σε έναν χώρο, παντελώς άγνωστο για αυτούς. Τα μικρά Κροκεατόπουλα που χρησιμοποιήθηκαν ως εθελοντές, ήταν αυτά που μέσα από την χαρά τους, τον κόπο τους και την δημιουργικότητα που παρουσίασαν κατά την διάρκεια την διοργάνωσης, μας ωθούν να κάνουμε τον αγώνα θεσμό.

Σίγουρα θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους αθλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και ήρθαν από πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως προείπαμε, που σε καιρούς χαλεπούς, σε καιρούς ανέχειας και τεράστιων δυσκολιών, μπόρεσαν με προσωπικά τους έξοδα, να έρθουν σε αυτή την άκρη της Ελλάδας και να τιμήσουν τον νεοσύστατο αγώνα μας. Τα καλά τους λόγια, λόγια ελπίδας προς εμάς, που αγκάλιασαν την οργάνωση και θέλουμε να πιστεύουμε την βρήκαν άρτια, παρόλα τα όποια λάθη και παραλείψεις που σίγουρα από την πλευρά μας έγιναν, καθώς και η χαρά που είδαμε στους Κροκεάτες για τον αγώνα, και ειδικά στις μικρότερες ηλικίες είναι τα βασικά στοιχεία αυτά, που μας ωθούν να κάνουμε τον αγώνα θεσμό.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλούμε στα «ΒΡΕΤΤΑΚΕΙΑ 2013 – Στην Γη του Κροκεάτη Λίθου», που θα πραγματοποιηθεί στις Κροκεές Λακωνίας στις 3 Αυγούστου 2013.

Εκ μέρους της Διοργανωτικής Επιτροπής

Γορανίτης Παύλος