Έτσι ειδωμένο από την οργανωτική επιτροπή του Αγώνα θέλουμε να καλωσορίσουμε φέτος και κάθε χρονιά τους Άνδρες και τις Γυναίκες Δρομείς – Ημεροδρόμους απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη μας και παράλληλα να ευχηθούμε ολόψυχα να έχουν έναν καλό αγώνα και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Χρειαζόμαστε την συνεργασία, τόσο των ίδιων των Δρομέων όσο και των συνοδών τους, για την ορθή, δίκαιη και μέσα στα πλαίσια του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ τέλεση του Αγώνα.  Για τον λόγο αυτό θα παρακαλέσουμε όλους και όλες τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν με απόλυτη πειθαρχία, σεβασμό και εντιμότητα τις τεχνικές οδηγίες του Αγώνα και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα πράξουν.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ  ΑΓΩΝΑ
1. Ο δρομέας θα ανεφοδιάζεται σε όσα από τα 63 σημεία ανεφοδιασμού του αγώνα θέλει και χρειάζεται.  Είτε από τα εφόδια της διοργάνωσης είτε από δικά του, τα οποία είτε θα τα παραδίδει στην οργανωτική επιτροπή κατά την διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης είτε θα τα έχουν οι τυχόν συνοδοί του και θα του τα παραδίδουν στα 63 τραπέζια και τους χώρους της διοργάνωσης και μόνον εκεί.  Απαγορεύεται με ποινή άμεσου αποκλεισμού η τροφοδοσία δρομέων από συνοδό του, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο εντός της διαδρομής (ανάμεσα σε σταθμούς ανεφοδιασμού).

2. Λόγω του νυκτερινού τρεξίματος για μία ή δύο νύχτες, όλοι οι Δρομείς υποχρεωτικά θα φέρουν φακούς κεφαλής ή χειρός και ανακλαστικά στα υποδήματα ή ρούχα τους για να είναι ορατοί και βέβαια επαρκή αριθμό μπαταριών για την 1η ή 2η νύκτα που θα τρέξουν στην προσπάθειά τους.  Αθλητής ή αθλήτρια που δεν θα έχει τα προαναφερθέντα απαραίτητα για την ασφάλειά του υλικά θα αποκλείεται άμεσα από τον Αγώνα.

3. Στις καινοτομίες του Αγώνα είναι η ύπαρξη μόλις 5 σταθμών χρονικού αποκλεισμού (ενδιάμεσα) και βέβαια ο τελικός χρόνος τερματισμού (40 ώρες) στην Σπάρτη.  Σε κανένα άλλο σταθμό ανεφοδιασμού δεν θα αποκλείεται Δρομέας εκτός από τον 8ο σταθμό στα Μέγαρα (40.8 χλμ. – 5 ώρες), στον 20ο σταθμό στην έξοδο Εξαμιλίων (89.7 χλμ. – 12 ώρες), στον 28ο σταθμό μπροστά από το αρχαίο στάδιο στην αρχαία Νεμέα (119.2 χλμ. – 17 ώρες) στον 42ο σταθμό στη Νεστάνη (κεντρική πλατεία) (169.5 χλμ. – 27 ώρες) και στον 51ο σταθμό στην Μανθυρέα (200 χλμ. – 31 ώρες).
Ο σεβασμός στη χρονική ακολουθία του Αγώνα θα επιβάλλει σε όλους τους συμμετέχοντες Δρομείς την απόλυτη συνεργασία τους σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να φθάσουν στα χρονικά όρια στους 5 ενδιάμεσους σταθμούς χρονικού ελέγχου.
Αδιαμαρτύρητα και χωρίς εγωισμό, μόνοι τους θα παραδίδουν τον αριθμό τους και θα ξαναπροσπαθήσουν πάλι σε επόμενες διοργανώσεις τον Αγώνα μας.

4. Είναι αυτονόητο ότι η τροφοδοσία του Δρομέα στους σταθμούς ανεφοδιασμού με απαγορευμένα ή ύποπτα φαρμακευτικά σκευάσματα και κατακριτέα είναι από την άποψη του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ αλλά και συνιστά βαρύτατο ατόπημα και ποινικό αδίκημα, τόσο για τον αθλητή όσο και τον σύνοδό του και συνιστά τον απαραίτητο λόγο – όρο για άμεση διαγραφή του, αποβολή του τόσο από τον αγώνα αυτόν όσο και από όλους τους αγώνες στο μέλλον, όπως ορίζεται από την κείμενη αθλητική δικαιοσύνη και τους νόμους περί φαρμακοδιέγερσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Νόμιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, μόνο με συνταγή αρμόδιου ιατρού, ελληνικού ή ξένου κρατικού νοσοκομείου, είναι δυνατό να χορηγούνται και να επιδεικνύονται τα προς τούτο απαραίτητα έγγραφα – συνταγές στην αρμόδια ιατρική επιτροπή του Αγώνα, πριν την αφετηρία, στην διάρκεια της τεχνικής σύσκεψης προς έγκρισή τους.

5. Αθλητής που θα εγκαταλείψει στη διάρκεια του Αγώνα θα αναζητήσει τα προσωπικά του είδη στον επόμενο κεντρικό σταθμό (Μέγαρα, Έξοδος Εξαμιλίων, αρχαία Νεμέα, Νεστάνη) και η διοργάνωση, αφού ειδοποιηθεί από τον υπεύθυνο του ενδιάμεσου σταθμού, τα μεταφέρει στον επόμενο κεντρικό σταθμό για να τα πάρει.

6. Αθλητής που θα εγκαταλείψει τον Αγώνα κατά την διάρκειά του και αφού βρεί τα προσωπικά του είδη στον επόμενο κεντρικό σταθμό, είτε με το λεωφορείο της διοργάνωσης που θα ακολουθεί θα μεταβεί στην Σπάρτη για να αναχωρήσει την Κυριακή μετά τις απονομές, είτε με το όχημα του συνοδού του θα επανέλθει προς Αθήνα ή σε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή θα ακολουθήσει την διοργάνωση μέχρι την Σπάρτη.  Προς τούτο η διοργάνωση θα διαθέσει τόσο λεωφορείο για την μεταφορά των Δρομέων προς την Σπάρτη όσο και οχήματα μεταφοράς Δρομέων που εγκαταλείπουν κατά την διάρκεια του Αγώνα όσο και μεταφοράς όλων των προσωπικών ειδών των αθλητών (εκτός βέβαια από αυτούς που συνοδεύονται και τα προσωπικά τους είδη τα έχουν οι συνοδοί τους).

7. Οι Δρομείς μπορούν να φέρουν μηχανήματα μουσικής ή άλλου είδους ηλεκτρονικά αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο κλπ.) αρκεί να μην ενοχλούν τους συναθλητές τους και τουλάχιστον το ένα αυτί τους να είναι ελεύθερο για να μπορούν να ελέγχουν την κίνηση και την κυκλοφορία κατά την διάρκεια του Αγώνα.

8. Ιατρικές βοήθειες και φυσιοθεραπείες η διοργάνωση θα παρέχει στους 5 κεντρικούς  σταθμούς, στον τερματισμό και σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό από εποχούμενο ιατρικό  επιτελείο, που θα ειδοποιείται από τους υπεύθυνους των ενδιάμεσων (πλην των κεντρικών) σταθμών.
Ο υπεύθυνος ιατρός των κεντρικών σταθμών αλλά κι οι ιατροί των ενδιάμεσων σταθμών, σε περίπτωση που κατά την επιστημονική τους κρίση διαπιστώσουν ότι η συνέχιση του αγώνα είναι ή θέτει σε  κίνδυνο την ζωή του Δρομέα είναι αυτονόητο ότι του απαγορεύουν την άσκοπη συνέχιση της προσπάθειάς του και τον αποκλείουν από τον Αγώνα, φροντίζοντας για την άμεση παραπομπή του στο κοντινότερο περιφερειακό Νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή στην απευκταία περίπτωση στα νοσοκομεία των Αθηνών προς άμεση περίθαλψή του.  Προς τούτο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέσα, έχει ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ, τα περιφερειακά νοσοκομεία και θα υπάρχει άμεση αποστολή – παρουσία νοσοκομειακών αυτοκινήτων.

9. Δεν επιτρέπεται η συνοδεία Δρομέων από συναθλητές συνοδούς τους σε οποιοδήποτε σημείο του Αγώνα.  Αν υπάρχουν, υποχρεωτικά πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τον αθλητή που συνοδεύουν …………….. δεν πρέπει να ενοχλούν τους άλλους συμμετέχοντες και σε καμμία περίπτωση δεν θα φωνασκούν και δεν θα τροφοδοτούν με εφόδια ή άλλα βοηθήματα τον Δρομέα που συνοδεύουν.  Στην περίπτωση που σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής οι κριτές – επόπτες που θα ελέγχουν την διαδρομή διαπιστώσουν ότι ο Δρομέας συνοδεύεται άμεσα με ένα ή περισσότερους συνοδούς, τότε θα το αναφέρει στον επόμενο ενδιάμεσο ή κεντρικό σταθμό, σημειώνοντας σε ειδικό φύλλο ελέγχου το χιλιόμετρο που διαπίστωσε την παράβαση και ο Δρομέας θα αποκλεισθεί από τον Αγώνα.

10. Απαγορεύεται, όπως είναι αυτονόητο, η διευκόλυνση ενός Δρομέα με οποιοδήποτε τροχοφόρο μέσο.  Ούτε βέβαια η παρέκκλισή του από την καθορισμένη σημασμένη διαδρομή.  Στην υποτιθέμενη περίπτωση που ο Δρομέας, για οποιονδήποτε λόγο, παρεκκλίνει της διαδρομής και αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους κριτές – επόπτες, αυτοί θα τον επιβλέψουν στην άμεση επαναφορά του, με τα πόδια του, στο σημείο παρέκκλισης και στην συνέχεια θα συνεχίσει την σωστή πορεία του Αγώνα.  Αν η παρέκκλιση γίνει με οποιοδήποτε τροχοφόρο μέσο, ο αθλητής – Δρομέας αποβάλλεται από τον Αγώνα αλλά και από κάθε μελλοντική διοργάνωσή του, αφού η κατακριτέα πράξη του αντιβαίνει κάθε έννοια ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, Ισοτιμίας και Εντιμότητας.

Με αυτόν τον δεκάλογο πιστεύουμε στην οργανωτική Επιτροπή ότι θα προστατεύσουμε, τόσο στην φετινή διοργάνωση όσο και στο μέλλον, τις υψηλές αξίες του πολιτισμού, του αθλητισμού, αυτές τις αξίες για τις οποίες έτρεξε ο Φειδιππίδης…

Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί σε κανέναν, τόσο φέτος όσο και στο μέλλον, να εφαρμόσουμε πειθαρχικά μέτρα, γιατί οι Δρομείς που θα τρέχουν στον Φειδιππίδειο Δρόμο γνωρίζουν γιατί τρέχουν…

Το μήνυμα θα φθάσει στη Σπάρτη από έντιμους ανθρώπους, πιστούς στα υψηλότερα ιδανικά.  Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό και σε όλους εσάς που φέτος συμμετέχετε και ελπίζουμε και στα επόμενα χρόνια.  Εκτός από τις ολόθερμες ευχαριστίες μας για την συμμετοχή σας ευχόμαστε όλοι και όλες να γίνετε Απόστολοι του Αγώνα στην Ελλάδα και στις μακρινές χώρες απ’ όπου ήλθατε οι ξένοι φίλοι μας συναθλητές.  Διαδώστε το μήνυμα της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αδελφοσύνης που πρεσβεύει ο Αγώνας αυτός.

Και άμποτε εσείς οι πρώτοι συμμετέχοντες να αντικρύσετε μετά από λίγα χρόνια ένα πανανθρώπινο ποτάμι Δρομέων που θα τρέχει από την Αθήνα στη Σπάρτη σαν τον Φειδιππίδη, μεταφέροντας την φλόγα της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας, της Εντιμότητας και του Πατριωτισμού…

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό τερματισμό στην Σπάρτη.

Οι Δρομείς θα τρέχουν πάντα στο ΔΕΞΙΟ του δρόμου (εκτός αν η οργανωτική επιτροπή και η αστυνομική υπηρεσία (διεύθυνση τροχαίας) για διευκόλυνση της κυκλοφορίας θα επιτρέψουν την πορεία στο αριστερό του δρόμου, κάνοντας χρήση κριτών, εποπτών και επαρκούς σήμανσης (με κώνους, ταινίες, σήματα επί του οδοστρώματος, κλπ.).