Ένας λαμπρός ήλιος καλωσόρισε το πρωί της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου τους Θεσσαλονικείς, που πλημμύρισαν την παραλία, τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης.  Εκεί, ξαφνικά, αντίκρισαν μια μεγάλη ομάδα δρομέων και ποδηλατών που έτρεχαν το γύρο της πόλης, σφυρίζοντας και μοιράζοντας φυλλάδια στους περαστικούς, με μηνύματα κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Ενός φαινόμενου που τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει διογκωθεί ξανά στους δρόμους, κυρίως με παιδιά από τις γειτονικές χώρες.

Ο μικρός γύρος της πόλης διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία «Τρέχοντας για τα Παιδιά στο Δρόμο» και την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με την υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε με τα μέλη του. Στην πλατεία Αριστοτέλους, από όπου ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν τη διαδρομή τους οι δρομείς και οι ποδηλάτες, το κινητό σχολείο (mobile school) ξενάγησε τα παιδιά στα μυστικά του,  οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ διοργάνωσαν παιχνίδια και θεάματα, με ξυλοπόδαρους και κλόουν, η ομάδα κρουστών «Κρούση» ξεσήκωσε τον κόσμο με τις μουσικές της, νεαροί γκραφιτάδες δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν διαρκώς εκκλήσεις για την υπεύθυνη στάση των πολιτών απέναντι στα παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν στο δρόμο: «Μη δίνετε ποτέ χρήματα στα παιδιά στο δρόμο. Δώστε το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σας…»

H εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μικρή Μέγκι, ένα 11χρονο κορίτσι από τη Βουλγαρία, που δούλευε στο δρόμο στη Θεσσαλονίκη και έχασε πριν λίγες μέρες τη ζωή της με το ποδήλατό της.

Αυτά τα σχεδόν 7 χιλιόμετρα φάνηκαν σήμερα σε όλους που συμμετείχαν στο δρόμο, εξαιρετικά πλούσια και χρήσιμα, γιατί εκτός μια καταπληκτική Κυριακάτικη βόλτα, ήταν και μια ευκαιρία έκφρασης και επικοινωνίας του νοιαξίματος και της αλληλεγγύης για κάποια παιδιά που έχουν ανάγκη το έμπρακτο ενδιαφέρον μας και όχι απλά τη λύπησή μας.   

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση εδώ:

http://www.zougla.gr/greece/article/trexontas-gia-ta-pedia-ston-dromo

φωτογραφίες και νέα από όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, εδώ:

http://www.facebook.com/events/323265461106949/?ref=22  

Πληροφορίες για την Πρωτοβουλία «Τρέχοντας για τα Παιδιά στο Δρόμο» στο:  

www.running4children.org