ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                                                                    Ο 62 ΧΡΟΝΟΣ  ΙΡΟΝ-ΜΑΝ  ΤΑΣΟΣ  ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ    ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ  ΤΟ  ULTRA-ΜΑΝ   ΤΡΙΑΘΛΟΝ  ΣΕ  36  ΩΡΕΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ  ΔΡΑΣΗΣ.

10.000μ κολύμπι 4.45ώρες. – 420 χιλ ποδηλασία 18 ώρες – 80 χιλ τρέξιμο 13΄10 ώρες.

ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ  ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ  ΣΚΟΠΟ  ΥΠΕΡ  ΤΟΥ   ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΟΝΙΩΝ –ΠΑΙΔΙΩΝ  ΜΕ  ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ    ΑΣΘΕΝΕΙΑ   «ΦΛΟΓΑ».

Ψάθα  Αττικής  3/7/2013  12 το μεσημέρι.  Ο βετεράνος  τριαθλητής  σε μία σεμνή τελετή εκκίνησης,  ευχαρίστησε την  παρούσα  δημοτική αρχή,  αρκετούς φίλους και τους 100 και πλέον μαθητές της κατασκήνωσης Ν.Ιωνίας, που με τα  χειροκροτήματά τους  έστειλαν αυτόν στις 12:20  για τις πρώτες  «απλωτές»  των 10 χιλιομέτρων, στην ελαφρώς ταραγμένη θάλασσα.  Κολύμπησε  ασταμάτητα, τα  10 χιλ  Ψάθα -Αλεποχώρι-ψάθα σε 4 ώρες 45’ με συνοδό και  κριτή τον Γιάννη Πολυχρονόπουλο, ο οποίος με κανό τον τροφοδοτούσε  και τον οδηγούσε  στην σηματοδοτημένη  απόσταση.  Βγαίνοντας  από το πρώτο αγώνισμα της κολύμβησης άλλαξε  στο ΒΑΝ, προσφορά του Δήμου Μάνδρας –Ειδυλλίας,  το οποίο  έφερε και τις ανάλογες  μεγάλες αφίσες με το λογότυπο  της ΦΛΟΓΑΣ.  Συνοδοί- κριτές, που θα τον ακολουθούσαν  μέχρι τον τερματισμό του,  οι δοξασμένοι  Σπαρταθλητές   υπέρ  ολυμπιονίκες μας  Τάκης Σκουλής ο «Δάσκαλος  των Ελλήνων δρομέων» και Σπύρος Σπυρόπουλος, οι οποίοι έχουν τερματίσει τρέχοντας  τον ιστορικό  Φειδιππίδιο  Άθλο  480 χιλ Αθήνα –Σπάρτη –Αθήνα. Οδηγός και κριτής επίσης, για το αξιόπιστο της όλης προσπάθειας  ο γράφων,   Σάββας  Κουμουσίδης, υπάλληλος του Δήμου.  50 λεπτά αργότερα στις 6 το απόγευμα  καβάλησε το ποδήλατο του.  για την  απόσταση  των 420χιλ (μέσω παλιάς εθνικής οδού) με τα πρώτα 8 χιλ επίμονης ανάβασης  προς Μέγαρα. Κάλυψε τα πρώτα 136 χιλ μέχρι το Δερβένι Κορινθίας σε 6΄15 ώρες, φθάνοντας εκεί στις 12΄15 τα μεσάνυχτα. Μετά 2 ώρες  ξεκούρασης στο ΒΑΝ, ξεκίνησε στις 2΄15 πρωινή ώρα πέμπτης 4-Ιουλίου για να καλύψει 142χιλ την απόσταση Δερβένι Κορινθίας – Βάρδα Νομού Ηλείας και επιστροφή στην Πάτρα. Κατά την διαδρομή αυτή  υπήρξε  ποδηλατική βλάβη λόγω (κάκιστου οδοστρώματος ) η οποία τον καθυστέρησε μια περίπου ώρα. Στις 9΄30 το πρωί το «πλήρωμα»  ήταν παρόν στο Δημαρχείο της Πάτρας, για  την προσυμφωνημένη τιμητική  υποδοχή,  από αντιπροσωπεία  της ΦΛΟΓΑΣ  ΠΑΤΡΑΣ. Υπήρξαν αρκετοί  γονείς που τα παιδιά τους πάσχουν από καρκίνο, όπως και εθελοντές,  εκπρόσωποι του δήμου, απλοί δημότες  και τα μέσα ενημέρωσης.  Ο Τάσος συγκινήθηκε  υπέρμετρα  και  μπολιάστηκε με περισσότερη δύναμη όταν ο 7χρονος Αλέξανδρος, μέλος του συλλόγου,  του πρόσφερε μια πανέμορφη ανθοδέσμη.  Στις 12:30  το μεσημέρι ξεκίνησε για την  επόμενη απόσταση των 41 χιλ στο Αίγιο όπου και εκεί τον περίμεναν για ανάλογη εκδήλωση.  Κάλυψε την απόσταση σε 2΄05 ώρες. 10 μικροί ποδηλάτες τον περίμεναν στην είσοδο της πόλης όπου και τον μετέφεραν στην κεντρική πλατεία, με τον ποδηλάτη  Γιώργο Τζάκη να διευθύνει την όλη εκδήλωση.   Στις 4 το απόγευμα με αντίθετο άνεμο αναχώρησε από το Αίγιο για να καλύψει  τα 101 χιλ μέχρι τον  ισθμό Κορίνθου σε 4΄35 ώρες. Ενδιάμεσα έκανε  50λεπτο  διάλυμα στο Δερβένι όπου και κολύμπησε  ένα δεκάλεπτο για χαλάρωμα! Στον ισθμό  έφθασε  στις 9΄35 βράδυ παρασκευής και αμέσως περπάτησε 20 λεπτά. 30 λεπτά έκανε επίμονες ασκήσεις στο τραυματισμένο δεξί του πόδι, από το γνωστό τροχαίο σοβαρό ατύχημά του το 2008. Ακολούθησε  μικρή σύντομη  γιορτή με το «πλήρωμα»
 για τον τερματισμό του. στο αγώνισμα  της  ποδηλασίας  και αφού δέχτηκε ατέλειωτα ενθαρρυντικά  τηλεφωνήματα κοιμήθηκε για τρείς ώρες στο ΒΑΝ. Παρασκευή  5 Ιουλίου 1:30 το πρωί ξεκίνησε το τρέξιμο. με συνοδεία επί πλέον τριών φιλικών αυτοκινήτων  που ήρθαν να του συμπαρασταθούν στο δυσκολότερο και επίμονο αγώνισμα των  80 χιλ μέχρι τον ξενώνα της ΦΛΟΓΑΣ στην Αθήνα  (Γουδί).  Μεταξύ αυτών και ο ποδηλάτης μεγάλων διασχίσεων ΑΘΗΝΑ-ΟΣΛΟ 3.550 χιλιόμετρα  Νίκος Μωυσιάδης.  Μετά από 13΄10 ώρες συνεχούς  τρεξίματος με σταθερό τέμπο και με τρομερή ζέστη μετά τα Μέγαρα, ο 6 φορές τριαθλητής  IRON-MAN και πλέον ULTRA-MAN,  γινόταν δεκτός στις 2:40 από την πρόεδρο της ΦΛΟΓΑΣ κυρία Τριφωνίδου  μαζί με τα  παιδιά  και τους  γονείς αυτών που φιλοξενούνται στον ξενώνα από όλη την Ελλάδα. Το μεγάλο έπαθλο του Τάσου ήταν μία ακόμα ανθοδέσμη από τα πάσχοντα παιδιά, αλλά το μεγαλύτερο και το ζητούμενο για αυτόν ήταν ΤΑ ΠΕΛΩΡΙΑ  ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΟΥΣ που έσβησαν κάθε ίχνος κούρασης  από την επική του προσπάθεια.

 Ευχαριστώ  τον Τάσο Σταθόπουλο που μου χάρισε  την πρωτοφανή αυτή αθλητική –κοινωνική εμπειρία   δίπλα  στην ανθρώπινη υπέρβασή του στις συνολικές 51 ώρες που ακολουθούσα. Γνώρισα τον μαγικό χώρο των υπέρ αποστάσεων αντοχής από τον ίδιο, αλλά και από τους συναθλητές του που είχα την τιμή να γνωρίσω.  Τον συγχαίρω που παρά την αναπηρία του σε χέρι και πόδι, προσφέρει ανθρωπιά και μαθήματα ζωής με απίστευτη δύναμη  ψυχής και σώματος  που κάνει στη ζωή τα ακατόρθωτα κατορθωτά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που μέσα στην τετραμελή αθλητική του οικογένεια πατέρας και  γιός Αλέξανδρος είναι οι μοναδικοί   Έλληνες ULTRAMAN (προς το παρών) και παγκοσμίως ο μικρότερος και μεγαλύτερος ηλικιακά.

Ο Αλέξανδρος τερμάτισε το ULTRAMAN KANADA το 2008 σε ηλικία 24 ετών με χρόνο τις 29 ώρες κερδίζοντας την 3η θέση στη γενική και 1η στην κατηγορία του. Εύχομαι να είναι  πάντα  δυνατός  για τη συνέχεια.    

                                                                                                                         Σάββας  Κουμουσίδης