Μαρ. 2000 της Έλενας Φυντανίδου
Ένας με δύο νέοι κάτω των 30 ετών χάνουν κάθε μήνα τη ζωή τους κατά την άθληση. Για τους αιφνίδιους θανάτους κατά τη νεαρή ηλικία ευθύνεται ένα παθολογικό γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς, ώστε να επέλθει ο θάνατος εντός ελαχίστων λεπτών.
Το γονίδιο αυτό φέρουν στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι της Νάξου, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα αιφνίδιων θανάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που το γονίδιο είναι γνωστό με την ονομασία “γονίδιο της Νάξου”. Το όνομα του οφείλει στον καρδιολόγο – ερευνητή κ Ν. Πρωτονοτάριο, ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα τη δράση του.
Στη διάρκεια μελέτης που διεξήχθη στη Αττική και στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 35 θάνατοι σε 22 μήνες. Από την ίδια μελέτη προκύπτει επίσης ότι ενώ στον γενικό πληθυσμό αναλογεί ένας αιφνίδιος θάνατος ανά 100.000 πληθυσμού, στη Νάξο η αναλογία είναι ένας θάνατος προς 5.000 κατοίκους. Τα ευρύματα της μελέτης παρουσιάσθηκαν από τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Π. Τούτουζα και τον καρδιολόγο κ. Α. Αναστασάκη, με αφορμή τη υπογραφή σύμβασης του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη επέκταση του προγράμματος “Φειδιππίδης” για την πρόληψη των αιφνίδιων θανάτων στους νέους. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Α. Φούρας και εκπρόσωποι του ΕΛΙΚΑΡ.
Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Α. Αναστασάκης, χάρη στον εντοπισμό του γονιδίου σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμη ειδική εξέταση, με βάση την οποία θα εντοπίζεται το γονίδιο στους υποψήφιους γονείς. Αν το φέρουν και οι δύο, ο κίνδυνος να αποκτήσουν παιδί με πρόβλημα είναι 25%, η πιθανότητα να μη φέρει καθόλου το γονίδιο είναι 50% και 25% να είναι απλός φορέας. Οι απλοί φορείς του γονιδίου δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ αν ο ένας γονιός έχει το γονίδιο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί φορέας.