Ιούν. 2012

Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια όχι μόνο δεν προκαλεί καθόλου ενόχληση και πόνο -αφού το πέλμα σιγά-σιγά σκληραίνει και αποκτά κάποιους κάλους σε ορισμένα σημεία- αλλά ενέχει και μικρότερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και του Πανεπιστημίου Moi στην Κένυα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι δρομείς που τρέχουν ξυπόλυτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματίσουν τα πόδια τους γιατί όταν έρχονται σε επαφή με το έδαφος έχουν διαφορετική -πιο σωστή- θέση σε σύγκριση με τα πόδια των δρομέων που φορούν παπούτσια.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κύριος ερευνητής της μελέτης Daniel E. Lieberman, τα πόδια των ξυπόλυτων δρομέων «προσγειώνονται» στο έδαφος με το μπροστινό και το μεσαίο μέρος του πέλματος και όχι με τη φτέρνα, η σύγκρουση της οποίας με το έδαφος επιβαρύνει σημαντικά το πόδι.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν δρομείς που έτρεχαν πάντα ξυπόλυτοι, δρομείς που έτρεχαν πάντα φορώντας παπούτσια και δρομείς που πρώτα έτρεχαν με παπούτσια και στη συνέχεια χωρίς, βρήκαν ότι οι δρομείς που έτρεχαν εξαρχής χωρίς παπούτσια έχουν πιο ελαστικό «πάτημα» και χρησιμοποιούν τους μυς των ποδιών τους πιο αποτελεσματικά.

«Τα πόδια μας είναι φτιαγμένα από τη φύση ώστε να μπορούν να τρέχουν», δηλώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα άτομα που φορούσαν πάντα παπούτσια θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτά σταδιακά, καθώς τα πόδια τους έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν διαφορετικούς μυς.