Δεκ. 2007
Έρευνα στην Ιταλία επιβεβαιώνει την υπερβολική χρήση φαρμάκων από τους ποδοσφαιριστές.
Η λαχτάρα για καταξίωση, αναγνώριση και μια λαμπρή καριέρα είναι ικανή να οδηγήσει κάποιον ακόμα και στο να θυσιάσει την υγεία του. Εστω και αν πολλοί ξέρουν, επί της ουσίας κανείς ποτέ δεν βγήκε δημόσια να πει την αλήθεια.
Μέχρι χθες, όταν η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» δημοσίευσε μία έρευνα ετών που έκανε ο εισαγγελέας Ραφαέλε Γκουαρινιέλο, για τον υπερβολικό αριθμό φαρμάκων που καταναλώνουν οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές.
Μιλούν οι αριθμοί
0 66χρονος εισαγγελέας, που ψάχνει αυτήν την υπόθεση εδώ και καιρό, έχει ζητήσει από 30.000 παίκτες -νέους και παλαιότερους- να καταθέσουν όλα αυτά τα χρόνια και από τις μαρτυρίες τους έχει συλλέξει τα παρακάτω στοιχεία. Το 80% έχει πάρει συμπληρώματα (νόμιμα), προκειμένου να βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Το 50% έχει κάνει χρήση αντιφλεγμονοδών, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρούς ή και όχι τόσο τραυματισμούς, ενώ το 80% έχει πάρει χάπια για να ανακουφιστεί από τον πόνο.
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο είναι πως η ασθένεια «Λου Γκέριγκ» (πρόκειται για μυατροφική σκλήρυνση που πλήττει τους κινητήριους νευρώνες), που έχει «χτυπήσει» αρκετούς παίκτες, μπορεί να προκληθεί και από τα πολλά χάπια. Από τα 42 περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, τα 11 έχουν εντοπιστεί στις εξής ομάδες: Πίζα, Σαμπντόρια, Τορίνο, Τζένοα, Κόμο και Φιορεντίνα. Μάλιστα, η «Σαμπ» είχε τρεις μελλοντικούς αρρώστους, τους Οκβιρκ, Βιντσέντσι και Κουκιαρόνι.
Το χειρότερο, όμως, σε αυτή την ιστορία είναι πως πολλοί από τους παίκτες ήταν γνώστες των συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους και να καθιερωθουν, προτίμησαν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους.
Οι συνέπειες
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα,” έχει προκύψει ότι εκτός από την ασθένεια «Λου Γκέριγκ» τα χάπια μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία, όγκο στο συκώτι με πιθανότητες πάνω από το 50% περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς και πολύ σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Η ιστορία αυτή -όπως αναμένεται- θα καταλήξει στις αίθουσες των δικαστηρίων και θα θυμίσει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση ντόπινγκ στην οποία είχε εμπλακεί η Γιουβέντους, αλλά και ο εν λόγω εισαγγελέας.
Ανεξάρτητα, όμως, από το ποια θα είναι η απόφαση, αν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι και αν το μέλλον των ποδοσφαιριστών θα είναι καλύτερο και πιο υγιές, το σίγουρο είναι πως, αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, τότε πολλοί παίκτες θα καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο…