Ιούν. 2007 του Βασίλη Γαλούπη

Πάνω σε νέα μέθοδο δουλεύουν οι Βρετανοί. Όχι μόνο για τον αθλητισμό. αλλά κυρίως για την εγκληματολογία.

Τι πάει να κάνει ρε παιδιά, πάλι η τεχνολογία; Σε φορμάρισμα διαρκείας από το 1950 κάνει μικρά “θαύματα” καθημερινά, τα οποία άλλα δεν βλέπουμε και στην ζωή μας, ενώ άλλα δεν τα βλέπουμε. Τώρα λέει, προσπαθούν να βρίσκουνε τον ντοπαρισμένο από το δαχτυλικό αποτύπωμα. Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο Βρετανών επιστημόνων στο King’s College στο Λονδίνο. Το ανακοίνωσαν μάλιστα, ενώ έδωσαν και κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα κάνουν τις αναλύσεις.

Προς το παρόν πάντως, αυτό είναι κάτι ανέφικτο. Δεν μπορεί δηλαδή, το δακτυλικό αποτύπωμα να “δείξει” όλες τις απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούν οι αθλητές παρά μόνο μερικές. Έτσι λένε οι ειδικοί. Συνεπώς το παραδοσιακό εργαστηριακό αντιντόπινγκ κοντρόλ δεν πρόκειται να αντικατασταθεί. Όχι τουλάχιστον αυτή την στιγμή. Μπορεί όμως, να ενισχυθεί από την μέθοδο των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όταν βέβαια, αυτή η μέθοδος ολοκληρωθεί.

Κυρίως πάντως αυτό που κάνουν στην Αγγλία τώρα απευθύνεται στην εγκληματολογία, όπως και στο κυνήγι των ναρκωτικών, κι όχι τόσο στον αθλητισμό. Οι επιστήμονες, όμως δηλώνουν ότι “πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση από το δαχτυλικό αποτύπωμα ενός προσώπου να μην βλέπουμε μόνο αν πριν από καιρό π.χ. άγγιξε κοκαΐνη με τα δάχτυλά του, αλλά να παίρνουμε πληροφορίες ακόμα για τον τρόπο ζωής του”. Που σημαίνει ότι θα βλέπουν πολλά προγράματα. Έτσι λένε αυτοί.

…Και καμία σχέση εννοείται όλα αυτά που λέμε σήμερα με το δαχτυλικό αποτύπωμα που δίναμε κάποτε στην αστυνομία βουτώντας το δάχτυλο στο μελάνι και μετά το ζουπάμε πάνω σε μια επιφάνεια έτσι ώστε αύριο αν κάνουμε μια παρανομία να μας βρούνε οι Αρχές. Αυτά θεωρούνται πλέον πρωτόγονα πράγματα για την σύγχρονη τεχνολογία. Πολύ μπανάλ. Με το δαχτυλικό αποτύπωμα, σου λένε τώρα είναι δυνατόν να ανιχνευτεί τι φάρμακο έχεις πάρει, αλλά ακόμα και τι φαγητό έχεις φάει.

Σε γήπεδα ή, και σε μπαρ…

Οι επιστήμονες, λέει, ελπίζουν ότι προσεχώς η τεχνική αυτή με το δαχτυλικό αποτύπωμα ίσως μπορεί να χρησιμεύσει ακόμα και για εντοπισμό ασθενειών, όπως είπαμε, το τεστ αυτό έχει αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες ουσίες και κυρίως το νέο τεχνολογικό εργαλείο αφορά την αστυνομία. Υπάρχει μάλιστα, η σκέψη εκτός από τις πύλες ελέγχου στα αεροδρόμια, αυτό το τεστ να εφαρμοστεί και σε γήπεδα, ώστε να τσεκάρονται γρήγορα οι ύποπτοι θεατές πριν μπούνε στην κερκίδα, αλλά και σε μπαρ, στα οποία γίνεται χρήση ναρκωτικών.

Η ουσία είναι μία. Διαρκώς ψάχνεται η τεχνολογία για νέα πράγματα. Κάποιες φορές βρίσκει καινούργιους τρόπους να ανιχνεύσει κάτι, άλλες φορές όχι. Ίδωμεν αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί ποτέ και στον αθλητισμό σαν μέσο να κτυπηθεί το ντόπινγκ.

Πώς γίνεται

Γρήγορο κι ανώδυνο είναι το τεστ με το δακτυλικό αποτύπωμα. Έχει αυτό το πλεονέκτημα δηλαδή, δεν χρειάζεται ο άλλος να δίνει ούτε ούρα, ούτε αίμα. Απλά “δίνει” το δάχτυλό του. Αυτό το τεστ για παράδειγμα εξυπηρετεί στους ελέγχους που γίνονται στις πύλες των αεροδρομίων. Εκεί δεν προλαβαίνει κάποιος ούτε να ουρήσει, ούτε να του κάνουν αιμοληψία. Άσε που χρειάζονται και κάποιες διαδικασίες για τέτοιου είδους ανάλυση. Ενώ με το δακτυλικό αποτύπωμα, όλα γίνονται γρήγορα έτσι ώστε και ο επιβάτης να μπορεί να ταξιδέψει αν είναι καθαρός.

Πώς είναι η διαδικασία: Βάζουν το δάκτυλο του άλλου στο μηχάνημα. Αυτό το μηχάνημα ας πούμε τραβάει σαν δυνατή ηλεκτρική σκούπα ότι σκόνη ή ιδρώτα και λίπος έχει το δάκτυλο ακόμα και σε απειροελκάχιστες ποσότητες πάνω του, άρα ό,τι μπορεί να βρεθεί από εκεί θα βρεθεί. Στη συνέχεια, σε μια άλλη συσκευή, ζεσταίνονται και συνεπώς εξαερώνονται όλες οι ουσίες. Κι έτσι αποκτούν μια μορφή εύκολα και γρήγορα αναλύσιμη. Το ίδιο πράγμα γίνεται και με μια αντικολλητική επιφάνεια αντί για το αρχικό μηχάνημα που είπαμε. Αν λοιπόν, π.χ. βρεθούν υπολείμματα κόκας στο δείγμα που πάρθηκε από το δάκτυλό σου, την έβαψες.

Το σαπούνι της διέγερσης

Η καφεΐνη είναι κι αυτή ένα είδος ντόπας. Χρησιμοποιείται δηλαδή, σε ενέσιμη μορφή από αθλητές έτσι ώστε να υπάρχει επί πλέον διέγερση στον οργανισμό. Το σαπουνάκι το ξέρουνε οι αθλητές; Βγήκε δηλαδή στην Βρετανία ένα σαπούνι εμποτισμένο με καφεΐνη.

Και λένε οι επιστήμονες που το κατασκεύασαν ότι “όταν ξυπνάς το πρωί και είσαι πτώμα από την κούραση ακόμα, οπότε πας στο μπάνιο, κάνεις ντους, τρίβεσαι με σαπούνι καφεΐνης κι έρχεται αμέσως η διέγερση διχως καν να ετοιμάσεις για να πιεις καφέ στο φλυτζάνι”.

Το σαπούνι ονομάζεται “Σοκ στο ντους”, απορροφάται με φυσικό τρόπο από το δέρμα και κάθε πλάτσα – πλούτσα στην μπανιέρα είναι ίσο με δυο φλυτζάνια καφέ.

Τι καφέ όμως, δεν μας είπαν οι επιστήμονες. Άλλος ο ελληνικός, άλλος ο γαλλικός, κι άλλος ο φραπέ, που πίνεις ένα ποτήρι το Πάσχα και κοιμάσαι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέτοιες λεπτομέρειες παίζουν ρόλο δηλαδή.

Τέλος πάντων. Αυτό το σαπούνι θα πάει άπατο. Δεν θα έχει πέραση στην αθλητική αγορά, που θα ενδιαφερθεί μόνο αν παραχθεί σαπούνι που όταν πλένεσαι θα σου ανεβάζει την τεστοστερόνη πέντε φορές πάνω από το κανονικό, ενώ δεν θα πιάνεται κιόλας από το ντόπινγκ κοντρόλ με το μπόντι-λόσιον-μάσκα. Για κάτι τέτοια ψοφάνε οι αθλητές . Για χαρντ-κορ τσόντα αθλητική, όχι για λάιτ καφεΐνες.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ο Φίλαθλος ” της Κυριακής, 10/6/2007