ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ Α.Π.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ στην πόλη Μεκνές του Μαρόκου – Αδελφοποίηση με τον Σύλλογο CEAM
Έπειτα από δύο χρόνια, μια ιδέα-πρόταση του αγαπητού σε όλους μας συναδέλφου-μέλους του Συλλόγου μας Χάρη Νικολάου (ο οποίος έχοντας σύντροφο την αγαπημένη του Μαρία που κατάγεται από ιστορική πολυμελή οικογένεια της Μεκνές-πάνω από 1000 ιστορικές καταβολές στην πόλη) υλοποιήθηκε με την ΟΜΑΔΙΚΗ εκδρομή μας στο Μαρόκο από την Παρασκευή 11 μέχρι την Τρίτη 15 Μαΐου.
Η εκπληκτική οργάνωση ΟΛΗΣ της αποστολής από τον Χάρη Νικολάου, την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη του Μαρόκου στην Ελλάδα, τους υπευθύνους του Τοπικού Συλλόγου της Μεκνές CEAM υπό την ηγεσία του πανταχού παρόντα προέδρου του κ. Αρντά (και βουλευτού στην Εθνοσυνέλευση του Μαρόκου!!!), του προπονητή κ. Λαβίν και όλων των χορηγών-υποστηρικτών της πρόσκλησής μας, συνετέλεσαν στην πραγματική έκπληξή μας για τη φιλοξενία μας που ήταν πέρα από κάθε φαντασία.
Από τη δωρεάν παραμονή μας στο φανταστικό ξενοδοχείο της Μεκνές, Τρανσατλάντικ (το καλύτερο της περιοχής) στην οργάνωση της συγκινητικής τελετής Αδελφοποίησης, στη συμμετοχή μας στον περίφημο Ημιμαραθώνιο της Μεκνές, δίπλα στα μεσαιωνικά τείχη (Μεδίνα) με εκπληκτικές επιδόσεις (κάτω από 1 ώρα οι τρεις πρώτοι με τον πρώτο Μαροκινό να πετυχαίνει 59’52”, ρεκόρ Μαρόκου) παρά τη ζέστη των 34° C, στη φιλοξενία από τον Χάρη στο σπίτι του στο κέντρο της Μεκνές, στο αξέχαστο γεύμα με τοπικές παραδοσιακές συνταγές, στην επίσκεψη στα άλλα μέλη της οικογένειας της Μαρίας, τη βόλτα στο παζάρι και στη Μεδίνα της Μεκνές, στη διάσημη πόλη της Φεζ και στο απέραντο παζάρι της, στην επίσκεψή μας στο οροπέδιο του Άτλαντα και στο κοσμοπολίτικο ορεινό θέρετρο του Ιρφάν (διάσημο για το προπονητήριό του σε όλο τον κόσμο) που παραπέμπει σε ανάλογα θέρετρα της Ελβετίας!!! με θερμοκρασίες γύρω στους 17° C (όταν στη Μεκνές είχε 34° C), στην πραγματική γνωριμία με την αγροτική ενδοχώρα των εκατομμυρίων αρδευομένων!!! εκτάσεων με αμπέλια, ελιές, κηπευτικά, φρούτα που είδαμε από το Ιρφάν προς τη Μεκνές, αλλά και από την Καζαμπλάνκα στη Μεκνές (την πρώτη μας ημέρα).
Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο μια πολύωρη συζήτηση με τον κ. Αρντά μάς αποκρυπτογράφησε το σύγχρονο Μαρόκο. Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ακμάζουσα τη βιοτεχνία, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, με συνεχώς ελαττούμενο εξωτερικό χρέος (με το τρικ της αύξησης του ΦΠΑ στα εισαγόμενα, στο 32%, ενώ στα εγχωρίως παραγόμενα στο 10% και παρά τη λυσσώδη αντίδραση των πρώην αποικιοκρατών Γάλλων αλλά και των νεοαποικιοκρατών ΗΠΑ, Γερμανών, Άγγλων κ.λπ.) από τα 27 δις δολλάρια το 1997 μόλις στα 9 δις το 2011!!! Με βουλευτική αποζημίωση μηδέν (μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν ο πρόεδρος του αδελφού μας πλέον Συλλόγου CEAM και βουλευτής κ. Αρντά σε σχετική μας ερώτηση απάντησε ότι οι βουλευτές στο Μαρόκο δεν παίρνουν βουλευτική αποζημίωση), ενώ τα φαινόμενα διαφθοράς και εγκληματικότητας τείνουν να εξαλειφθούν περιοριζόμενα συνεχώς, το Μαρόκο δείχνει να ανεβαίνει με πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σ΄ αυτό συντελεί πραγματικά ένα εκπληκτικό πρόγραμμα Δημοσίων Έργων και Επενδύσεων με την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών για τα φτωχά στρώματα, η κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων, πλατειών, που μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας έδειχνε μια χώρα-εργοτάξιο απ’ άκρου σ’ άκρο.
Στις ευχάριστες εντυπώσεις μας το Φιλανθρωπικό έργο της Οργάνωσης για τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες και Ανάγκες ANASSI, στο οποίο συμβάλαμε με την παράδοση ενός χρηματικού ποσού από τον Σύλλογό μας, τα 12 μέλη (9 αθλητές και 3 συνοδοί) που συμμετείχαν στην πολύ ωραία εκδρομή μας, έφυγαν με την γλυκόπικρη γεύση από τους φιλόξενους, απλούς, εργατικούς και φιλοπρόοδους αδελφούς μας πλέον, που συναντήσαμε παντού.
Η πρόσκλησή μας για ανταπόδοση της φιλοξενίας τους μετά την αδελφοποίηση ήταν προφανής και πιστεύουμε ότι άνοιξε ένα δρόμο για το μέλλον στα μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και στα νέα μέλη Αδελφούς μας του Συλλόγου CEAM της Μεκνές.
Ευχαριστούμε από βάθους καρδίας τον Χάρη Νικολάου για ό,τι έπραξε (και έπραξε πολλά σε όλα τα επίπεδα), τον Πρέσβη του Μαρόκου στην Ελλάδα για το ενδιαφέρον του και την οργάνωση που μας επιφύλαξε στην πρώτη μας αυτή επίσκεψη στην πατρίδα του, τους Αδελφούς μας του Συλλόγου CEAM και ιδιαίτερα τον κ. Αρντά και τον κ. Λαβίν, τον συμπαθέστατο οδηγό του βαν που μας μετέφερε, τα μέλη του Συλλόγου ANASSI (Ελπίδα) και τους συναδέλφους που έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο που τρέξαμε…
Θερμά συγχαρητήρια για ΟΛΟΥΣ… Επιφυλασσόμεθα για την ανταπόδοση στο Άμεσο Μέλλον.
Κωνσταντίνος Δ. Σάμιος
Πρόεδρος του ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΥΓ.: Η ιστορική πόλη ΜΕΚΝΕΣ του Μαρόκου βρίσκεται στο κέντρο του Αγροτικού Βορρά της χώρας. Ήταν παλιά βασιλική πρωτεύουσα του κράτους, έχει πολύ καλά διατηρημένα τα τείχη της παλαιάς πόλης (Μεδίνα) και πληθυσμό περίπου 1.500.000 κατοίκους.
Είναι κέντρο αξιόλογης αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και βιοτεχνίας με πλήρη άνθηση, με ελάχιστη ανεργία και εγκληματικότητα. Βρίσκεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και τη Φεζ σε σχεδόν ίση απόσταση (περίπου 100 χλμ.) και σε 80 χλμ. περίπου από το οροπέδιο του Ιρφάν (Άτλαντα) όπου πραγματικά νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα και ήπειρο, από την ομορφιά του τοπίου, τη βλάστηση και τη χωροταξία των πόλεων. Αξίζει κανείς να την επισκεφθεί και αυτό θα κάνουμε κι εμείς πάλι στο μέλλον, αφού άνοιξε ο δρόμος με την Αδελφοποίηση του Συλλόγου μας με τον τοπικό Σύλλογο Αθλητισμού CEAM (Μεκνές).