Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας ΖΕΥ

Η αιμοδοσία είναι μία ευγενική πράξη που σώζει ζωές γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται ,ούτε αγοράζεται . Μόνο προσφέρεται .

Είναι ζήτημα ζωής.

Σας περιμένουμε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κατερίνης την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 από τις 9.00 έως τις 14.00. Για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο, θα μετακινηθούν με οχήματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιούν δρομολόγια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η αιμοδοσία του ΑΠΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ”ΖΕΥΣ” είναι η δική μας τράπεζα και θα πρέπει να την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις καθώς αυτή θα μας στηρίξει ανά πάσα στιγμή χωρίς να μπούμε στον κόπο να ψάξουμε όταν και αν ποτέ χρειαστεί.

Στους φίλους από άλλους νομούς, μπορείτε να δώσετε αίμα σε νοσοκομεία του τόπου σας αρκεί να αναφέρετε το όνομα του συλλόγου.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία

· Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.

· Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

· Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

· Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.

· Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.

· Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

· Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

· Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας και την προηγούμενη.

· Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

· Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.

· Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

· Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.

· Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.

· Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.

· Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.

· Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα αποφασίσει θα αν θα δεν θα δώσετε αίμα εκείνη την στιγμή.

Σας περιμένουμε!

ΚΑΛΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

——————————————————-

Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας ΖΕΥΣ
www.zeusrunnersclub.gr