Ιαν. 2008
Από το 2060 ο άνθρωπος δεν θα μπορεί πλέον να κερδίζει τον εαυτό του! Αντίο, λοιπόν, στα παγκόσμια ρεκόρ, εάν φυσικά λάβουμε υπ’ όψιν μας την έρευνα του γαλλικού βιοϊατρικού κι επιδερμικού ινστιτούτου του αθλητισμού, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους «Sunday Times».
«Σε 53 χρόνια, αναφέρεται ενδεικτικά, οι αθλητές ολόκληρου του πλανήτη δεν θα μπορούν πλέον να καλυτερεύσουν τις όποιες επιδόσεις σε πίστα ή να καταρρίψουν νέα παγκόσμια ρεκόρ. Ούτε και οι μαύροι αθλητές, παραδοσιακά οι περισσότερο (αθλητικά μιλώντας), προικισμένοι από την μητέρα φύση σε σχέση με τους αντίστοιχους λευκούς».
Η έρευνα των Γάλλων επιστημόνων βασίστηκε στη λεπτομερή ανάλυση 3.260 παγκοσμίων ρεκόρ που επιτεύχθηκαν από το 1896, τη χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έως και τις 9 Σεπτεμβρίου του 2007, ημέρα που ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ, ήδη παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 100 μ., καλυτέρευε στην ιταλική πόλη Ριέτι, κατά 3 εκατ. του δευτερολέπτου, το ρεκόρ του, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 9.74.
«Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, αναφέρεται στην μελέτη, ο σωματότυπος των αθλητών επέτρεπε στους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν το 75% των φυσικών και ψυχολογικών τους δυνατοτήτων, ενώ σήμερα έφτασαν ήδη στο 99%, λέει ο Ζαν Φρανσουά Τουσάντ, επικεφαλής της έρευνας “111 χρόνια αθλητισμός”. Αυτό σημαίνει ότι το 2060 ένας αθλητής δεν θα έχει άλλα κίνητρα ή άλλους ψυχολογικούς τοίχους να καταρρίψει, ενώ για την πλειονότητα των αγωνισμάτων η ανυπαρξία νέων ρεκόρ θ’ αρχίσει ήδη να διαγράφεται από το 2027».
Οσον αφορά το φαινόμενο του ντόπινγκ και το πόσο μπορεί να επηρέασε την καλυτέρευση των όποιων ρεκόρ, ο Τουσά πιστεύει πως το ντόπινγκ υπήρχε και στην αρχαιότητα, ότι οπωσδήποτε επηρέασε και βοήθησε, από την άλλη όμως οι όποιες χρονομετρήσεις έγιναν συνυπολόγιζαν και τον παράγοντα της φιλοσοφίας του φαρμάκου, κυρίως για όσα ρεκόρ έγιναν στη δεκαετία ’70-’80. Διαφορετική ήταν αντίθετα η άποψη του Τζον Χόμπερμαν, καθηγητή φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, για τον οποίον το γεγονός ότι οι τρεις από τους πέντε αθλητές που κατάφεραν να τρέξουν τα 100 μ. (σ.σ. Μπεν Τζόνσον, Τιμ Μοντγκόμερι, Τζάστιν Γκάτλιν) κάτω από τα 9.80, βρέθηκαν θετικοί στη χρήση αναβολικών ουσιών, θα ‘πρεπε από μόνο του να μας κάνει ν’ αναθεωρήσουμε πολλές από τις αρχικές μας σκέψεις…
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” της Τετάρτης, 2/1/2008