ΚΑΘΕ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΤΟ 480 π.Χ., 102 ΧΛΜ., ΘΕΣΠΙΕΣ – ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ  – ΠΟΙΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ Ο ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

 

Σπάνια ένας Αγώνας Δρόμου έχει και ένα τέτοιο ιστορικό βάρος που συνδέει το χτες με το σήμερα, σε μια αδιάσπαστη πορεία, διαχρονική και με περίσσια υψηλότατη νοηματοδότηση, όσο ο Αγώνας που διοργανώνεται στα χνάρια τών Ηρώων τής Μάχης τών Θερμοπυλών το 480 π.Χ….

Από τις Θεσπιές έως τις πανάρχαιες ιστορικές Πύλες τής Φωτιάς, τις Θερμοπύλες, το κάθε μέτρο τών 102 χλμ., η κάθε περιοχή συνδέεται με αυτή την ΑΙΩΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και καταυγάζει τους αγώνες για την Ελευθερία προς όλους τους ανθρώπους τής Γης που πίστεψαν και πιστεύουν σ’ αυτήν…

Έτσι η Οργανωτική Επιτροπή τού Αγώνα Δρόμου «Στα χνάρια τών Ηρώων» τής Μάχης τών Θερμοπυλών, αποφάσισε λοιπόν να δώσει σε καθένα από τους 24 σταθμούς (μαζί με την εκκίνηση) τα αντίστοιχα ονόματα αρχαίων και νέων ηρώων, ποιητών, συγγραφέων, για να τους τιμήσει, να τους θυμίσει και να τους επαναφέρει στη μνήμη και στην αιωνιότητα…

Εκεί που τους αρμόζει για την υπέρτατη θυσία τους, γι’ αυτή την πατρίδα και τα ιδανικά της…

Τη Λευτεριά και την αρετή τής υπεράσπισής της.

Έτσι, ξεκινώντας από την εκκίνηση τού Αγώνα στις Θεσπιές, αυτοδίκαια έχει πάρει το όνομα τού Ήρωα – επικεφαλής τών Θεσπιέων, τού Δημόφιλου τού Διαδρόμου.

Στην Άσκρη, ο πρώτος σταθμός θα πάρει το όνομα τού μεγάλου αρχαίου συγγραφέα που κατήγετο από την ιστορική αυτή αρχαία πόλη τής Βοιωτίας, τού συγγραφέα τής «Θεογονίας» και τού «Έργα και ημέρες» Ησίοδου.

Ακόλουθα στον Αλίαρτο, στον 2ο σταθμό, αυτός θα έχει το όνομα τού Μέγιστου Αρχαίου συγγραφέα-περιηγητή, τού Παυσανία, που συνέγραψε το 175-176 μ.Χ. το βιβλίο Βοιωτικά, περιγράφοντας την περιοχή τού Αλιάρτου με τον πιο γλαφυρό τρόπο.

Στον 3ο σταθμό, στην Πέτρα, ο στρατηγός τής Εθνικής Ανεξαρτησίας Δημ. Υψηλάντης για την περήφανη νίκη του στην τελευταία Μάχη τού Αγώνα (12 Νοέμβρη 1829) θα δώσει το όνομά του.

Στον επόμενο 4ο σταθμό στη διασταύρωση στο Σουληνάρι, θα δοθεί το όνομα τού αριστεύσαντα στη Μάχη τών Θερμοπυλών τού 480 π.Χ., Θεσπιέα ήρωα Διθύραμβου τού Αρματίδη.

Ο 5ος σταθμός θα έχει την επωνυμία ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-1944, για τους Έλληνες που εκτελέστηκαν από τους ναζιστές – κατακτητές στις 11 Ιούνη τού 1944 στο Καλάμι Βοιωτίας.

Ο 6ος σταθμός στη διασταύρωση Λιβαδιάς – Ορχομενού, θα πάρει το όνομα τών αρχαίων Μινύων τής περιοχής Ορχομενού – Κωπαΐδας (και όχι μόνο) που συνέδεσαν την περιοχή αυτή με μια μακραίωνη αξιολογότατη ανάπτυξη τού πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο τη 2η χιλιετία προ Χριστού…

Στον 7ο σταθμό στο χωριό Θούριο, θα δοθεί το όνομα τού Θεσπιέα ήρωα τής Μάχης τών Θερμοπυλών το 480 π.Χ., Πρωτοκρέοντα.

Στον επόμενο σταθμό στην ιστορικότατη Χαιρώνεια, θα δοθεί το όνομα τού Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, πατέρα τού Μέγα Αλέξανδρου, που συνδέθηκε με τη Νίκη του το 338 π.Χ. στην επική Μάχη που άλλαξε τον ρου τής Ιστορίας στην Ελλάδα, και όπως αποδείχθηκε λίγα χρόνια μετά, με τον Αλέξανδρο και την εκστρατεία του, για όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Στον 9ο σταθμό, στη διασταύρωση τής Δαύλειας, θα δοθεί το όνομα τού Αρχιστράτηγου τής Εθνικής Ανεξαρτησίας 1821-1829, τού ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος είχε πολεμήσει και νικήσει στην περιοχή αυτή, περιφανή νίκη.

Στον 10ο σταθμό, στη διασταύρωση Τιθορέας-Αταλάντης, θα δοθεί το όνομα τού πατέρα τής Ιστορίας, τού Ηροδότου, ο οποίος περιέγραψε την επική σύγκρουση τών Ελλήνων με τους Πέρσες και την άφησε Αιώνια Παγκόσμια Κληρονομιά, αναφερόμενος φυσικά, και στο έπος τής Μάχης τών Θερμοπυλών.

Στον 11ο σταθμό Αγ. Παρασκευής Φθιώτιδας, θα δοθεί το όνομα τού Μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή και ενός από τους μεγαλύτερους όλων τών εποχών τού Ελληνισμού, τού Κωνσταντίνου Καβάφη, που συνέγραψε το ποίημά του «Θερμοπύλες».

Στον 12ο σταθμό, θα δοθεί το όνομα τού λιονταριού τής Ρούμελης, τού ατρόμητου Οδυσσέα Ανδρούτσου, που νίκησε στο Χάνι τής Γραβιάς και στα γειτονικά τής Τιθορέας Βασιλικά, περιφανείς νίκες στον Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, που τον πέρασαν στην Ιστορία τής πατρίδας μας.

Στον 13ο σταθμό, στο Μόδι, θα δοθεί το όνομα τού Σιμωνίδη τού Κείου, που άφησε τα αιώνια επιγράμματά του για τους Σπαρτιάτες, τους Θεσπιείς και τους άλλους Έλληνες που έπεσαν μαχόμενοι για τη λευτεριά στις Θερμοπύλες.

Στον 15ο σταθμό στον Προφήτη Ηλία Μοδίου, θα δοθεί το όνομα τού Θεσπιέα Ήρωα τής Μάχης τών Θερμοπυλών Ξενοκρατίδη. Ένας ακόμα που έπεσε μαχόμενος αριστεύσας…

Στον 16ο σταθμό στη διασταύρωση Καλλιδρόμου, θα δοθεί το όνομα τού Αθηναίου στρατηγού, τού Κάλιππου, που το 279 π.Χ. σαν νέος Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, αντιστάθηκε και νίκησε μαζί με 14.000 Έλληνες τους 200.000 Γαλάτες εισβολείς υπό τον Βρέννο…

Στον 17ο σταθμό στο χωριό Καλλίδρομο θα δοθεί στο όνομα τού Κλεφταρματωλού τού Καλλίδρομου, Ήρωα τής Εθνικής Ανεξαρτησίας Γιάννη Δυοβουνιώτη.

Στον 18ο σταθμό, στην Αγ. Ιερουσαλήμ Μενδενίτσας, θα δοθεί το όνομα τού Μάντη-Αγωνιστή Μεγιστία τού Ακαρνάνα, ο οποίος καίτοι είχε προβλέψει την έκβαση τής Μάχης την τελευταία μέρα, έμεινε κι αυτός δίπλα στον Λεωνίδα, στους 300 Σπαρτιάτες, τον Δημόφιλο και τους 700 Θεσπιείς, βρίσκοντας κι αυτός ηρωικό θάνατο.

Στον 19ο σταθμό στη Μενδενίτσα, θα δοθεί το όνομα τού Εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου, ο οποίος λίγες μέρες πριν (7-10 Απρίλη) τον μαρτυρικό του θάνατο στις 23 Απρίλη 1821, μετά τη Μάχη στην Αλαμάνα (Σπερχειό), είχε απελευθερώσει το ισχυρό κάστρο και την περιοχή τής Βοδονίτσας (Μενδενίτσας) από τους Τούρκους.

Στον 20ό σταθμό, στα Πεύκα Μενδενίτσας, θα δοθεί το όνομα τού αριστεύσαντα Σπαρτιάτη, ήρωα Μάρωνα και στον 21ο σταθμό στην Ανάβρα, τού αδελφού του Αλφεού.

Στον 22ο σταθμό θα δοθεί το όνομα τού λοχαγού τού Λεωνίδα, τού ατρόμητου Διηνέκη, τού Σπαρτιάτη Ήρωα.

Ενώ στον τερματισμό – 23ο σταθμό, το όνομα τού Βασιλιά Λεωνίδα θα μένει για πάντα στην Ιστορία, και όλοι οι δρομείς αέναα, θα γονατίζουν μπροστά του, τερματίζοντας τον δικό τους επικό αγώνα.

Με αυτό τον τρόπο, Έλληνες και ξένοι δρομείς, ταπεινοί προσκυνητές, στα χνάρια εκείνων θα γνωρίζουν… Και θα αναλογίζονται…

Τις δικές τους ανάσες… Τους δικούς τους χτύπους τής καρδιάς… Στις Θερμοπύλες τού 480 π.Χ.. Στις Θερμοπύλες τού 279 π.Χ.. Στο Χάνι τής Γραβιάς το 1821 και στα Βασιλικά τού 1822 μ.Χ.. Στην Πέτρα το 1829, στη Χαιρώνεια το 338 π.Χ., στη Δαύλεια το 1824 μ.Χ., στη Μενδενίτσα το 1821, στο Καλάμι το 1944.

Σε κάθε μέτρο… Σε κάθε στροφή… Σε κάθε ανηφόρα… Σε κάθε κατηφόρα… Και μια στάλα ιδρώτα… Και αίματος… Από τους αρχαίους και νέους προπάτορες θεμελιωτές τής λευτεριάς…

Για κάθε αγωνιστή και υπεύθυνο άνθρωπο, όπου τής Γης…

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ

Και στους αιώνες τών αιώνων θα αναλογίζονται το συγκλονιστικό επίγραμμα που τους αφιέρωσε ο Σιμωνίδης ο Κείος (555-468 π.Χ.):

τῶν ἐν Θερμοπύλαις θανόντων
εὐκλεὴς μὲν ἁ τύχα, καλὸς δ᾽ ὁ πότμος,
βωμὸς δ᾽ ὁ τάφος, πρὸ γόων δὲ μνᾶστις, ὁ δ᾽ οἶκτος ἔπαινος·
ἐντάφιον δὲ τοιοῦτον οὔτ᾽ εὐρὼς
οὔθ᾽ ὁ πανδαμάτωρ ἀμαυρώσει χρόνος.
ἀνδρῶν ἀγαθῶν ὅδε σηκὸς οἰκέταν εὐδοξίαν
Ἑλλάδος εἵλετο· μαρτυρεῖ δὲ καὶ Λεωνίδας,
Σπάρτας βασιλεύς, ἀρετᾶς μέγαν λελοιπὼς
κόσμον ἀέναόν τε κλέος.

Μετάφραση στα νέα ελληνικά τού Ηλία Βουτιερίδη:

Εκείνων, που σκοτώθηκαν στις Θερμοπύλες, είναι

τρισδοξασμέν᾽ η τύχη τους κι ωραίος ο θάνατός τους.

Ο τάφος τους είναι βωμός, κι αντί για θρήνους έχουν

τη θύμηση· και γίνεται η λύπη παίνεμά τους.

Και τέτοιο σάβανον αντρών γενναίων μήτε η μούχλα,

μήτε κι ο παντοχαλαστής καιρός θα το αφανίσει.

Το μνήμα τους για κάτοικον επήρεν της Ελλάδας

τη δόξα. Κι είναι απόδειξη σ᾽ αυτό κι ο Λεωνίδας,

ο βασιλιάς της Σπάρτης,

που στόλισμα της αρετής έχει μεγάλο αφήσει

και δόξαν αιώνια.

«Διόδωρος ΧΙ, 119»

Γι’ αυτούς λοιπόν, η οφειλόμενη απ’ όλους τους δρομείς τής Γης, ετήσια Γιορτή στον δικό τους αγώνα… Που φωτίζει και καταυγάζει… ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ: ΦΑΡΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΣ…

Μ’ ΕΜΑΣ, ΔΑΔΟΥΧΟΥΣ…

Για την Οργανωτική Επιτροπή τού ΔιεθνήΑγώνα Δρόμου «Στα χνάρια τών Ηρώων» της Μάχης τών Θερμοπυλών τού 480 π.Χ.

Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Δ. Σάμιος