Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματικά Επετειακός
ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»!
20.000 χαμόγελα, ξεχωριστές στιγμές χαράς, ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς που έστειλαν μηνύματα ζωής, υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού σε όλους τους Δρόμους και ατελείωτες συγκινήσεις πρόσφερε ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», που δικαίωσε τον τίτλο του μεγαλύτερου γεγονότος της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, βάσει μεγεθών αλλά και βάσει δυναμικής.
Παρά το βροχερό καιρό, περισσότεροι από 20.000 δρομείς κάθε ηλικίας, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 94χρονο Φώτη Πετρίδη, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, έζησαν μια μοναδική εμπειρία, κέρδισαν το χειροκρότημα πολλών φιλάθλων και έστειλαν μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.
Ο τελικός αριθμός – ρεκόρ των εγγεγραμμένων δρομέων παρουσίασε αύξηση 40% σε σχέση με πέρσι και έφτασε τους 20.410 (1.818 συμμετοχές στο Μαραθώνιο, 12.615 εγγεγραμμένοι στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 3.977 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), με αθλητές από 67 χώρες και πέντε ηπείρους.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα περισσότεροι, αφού αρκετοί ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, που δεν είχαν προλάβει να δηλωθούν εγκαίρως, έτρεξαν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων, χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.
Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Αιθίοπας Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο με χρόνο 2 ώρες 18:06, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχε βροχόπτωση και κατά συνέπεια ολισθηρό οδόστρωμα στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα αποσπάστηκε από τους υπόλοιπους διεκδικητές της νίκης μετά το 30ό χιλιόμετρο, στο ύψος των Διαβατών, και άφησε πίσω του τους Κενυάτες Σίλας Τόο (2:21:31) και Τζέιμς Εμούρια (2:22:38).
Αντίθετα, εκτός βάθρου έμεινε φέτος ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια, που τερμάτισε κουτσαίνοντας στην 5η θέση με χρόνο 2:27:15, χωρίς να μπορέσει να επαναλάβει τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών (είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2012 και 2013, καθώς και το ασημένιο μετάλλιο το 2014).
Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Ελλήνων δρομέων είχε ο Κυριάκος Συμιριώτης, που κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 2:27:59.
Στο Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζερίτου Ουακτζίρα Μπέγκασοου από την Αιθιοπία με χρόνο 2:40:49, αφήνοντας πίσω της την Κενυάτισσα Στέλλα Μπαρσόσιο (2:40:54) και τη Μαρίγια Βράιτς από την Κροατία (2:47:51). Η ταχύτερη μεταξύ των Ελληνίδων ήταν η Ελπίδα Συμεωνίδου, η οποία τερμάτισε 6η με χρόνο 3:24:54.
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.
Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Χένρι Κεμπόι (30:21), τον οποίο ακολούθησαν στο βάθρο ο συμπατριώτης του Άμπελ Ροπ Κίμπετ (30:23) και ο Ρώσος Γεβγκένι Μπίκοφ (30:40), ενώ ταχύτερος Έλληνας ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που τερμάτισε 4ος με χρόνο 32:50.
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Κενυάτισσα Άγκνες Τσέμπετ με επίδοση 35:34, ενώ 2η κατετάγη η Σόνια Τσεκίνι – Μπουδούρη (35:46) και 3η η Παναγιώτα Βλαχάκη (35:47), η οποία άφησε εκτός βάθρου τη νικήτρια του Μαραθωνίου δρόμου τα δύο προηγούμενα χρόνια, Μάγδα Γαζέα (35:56).
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, πρώτευσε ο Θανάσης Παγουνάδης με χρόνο 16:24. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Πασχάλης Τερζής (16:39) και ο Αλέξης Ελάμιν (16:42). Αξιοσημείωτη ήταν και η 7η θέση του πρώην πρωταθλητή της κωπηλασίας Γιάννη Κουρκουρίκη, με 18:19.
Στις γυναίκες, τη νίκη κατέκτησε η Ελευθερία Πετρουλάκη (18:03), αφήνοντας στη 2η θέση την περσινή νικήτρια Στεφανία Λεοντιάδου (19:10) και στην 3η θέση τη Βασιλική Καραγεωργάκη (19:25), η οποία λίγο νωρίτερα είχε τρέξει και στα 10.000μ. τερματίζοντας 7η.
Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, μπροστά από το εμπορικό κέντρο “One Salonica” (πρώην “City Gate”), στην οδό Γιαννιτσών.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε και τον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που ήταν αφιερωμένος στο περιβάλλον. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν 2.000 παιδιά, που διέδωσαν το μήνυμα «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος», ενώ την εκκίνηση έδωσαν οι παλαίμαχοι αστέρες του μπάσκετ Θοδωρής Παπαλουκάς και Ευθύμης Ρεντζιάς, οι οποίοι έδωσαν στους μικρούς δρομείς τις δικές τους συμβουλές για την αξία του αθλητισμού.
Παράλληλα, η Οργανωτική Επιτροπή μοίρασε σε όλα τα παιδιά φακέλους με ειδικό χαρτί που περιείχε σπόρους, για να το φυτέψουν στο σπίτι τους και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από αυτή την εμπειρία.
Επιπλέον, αρκετοί δρομείς συμμετείχαν στον εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος Δρόμο 1.000μ. για ΑΜΕΑ, που επίσης είχε εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στο Λευκό Πύργο.
Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες εγγράφηκαν συνολικά 2.358 δρομείς, έτρεξαν στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» οι 45 συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, που θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό, ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών, Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών, ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Α21 Campaign, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Λάμψη, Δεσμός, Hope Spot, ΠΑΣΠΑ – παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, Αμυμώνη, Περπατώ, Praksis, Μέλισσα, Καταφύγιο Γυναίκας, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Χαμόγελο του Παιδιού, Make-A-Wish Ελλάδος, Κέντρο ΑMEΑ «Σωτήρ», «Ανοιχτή Αγκαλιά» Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής – παράρτημα Θεσσαλονίκης, ΑΡΣΙΣ, ΜΑΖΙ, Άγιος Στυλιανός, Ήφαιστος, Πνοή Ελπίδας, Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, ΒηματίΖΩ, Πηγή Ζωής, Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Δέντρο Ζωής, Άγγελοι Γης, Άλμα Ζωής, Δράση για το Κάτι Άλλο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, Μέριμνα Παιδιού, Θετική Φωνή άνθρωποι+HIV, ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Μέριμνας – Θεσσαλονίκη, Ζωή με NF, Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – ΣΑΚΕΚΕ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων – παράρτημα Θεσσαλονίκης).
Παράλληλα, χορηγοί της διοργάνωσης, αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.
Η διοργάνωση έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό της πολυπληθέστερης ομάδας που συμμετείχε ποτέ σε αγώνα δρόμου στην Ελλάδα. Τα περίπου 2.500 μέλη του NN Running Team, από την πρώτη τους συμμετοχή στο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» κέρδισαν τις εντυπώσεις.
Πλέον, το ραντεβού όλων ανανεώνεται για τις 10 Οκτωβρίου 2015, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 4ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται εξίσου μεγάλη συμμετοχή και ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις!
Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώθηκε από τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς, καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.
Δηλώσεις δρομέων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων:
Φώτης Πετρίδης (ο γηραιότερος δρομέας της διοργάνωσης, που σε ηλικία 94 ετών έτρεξε στο Δρόμο 10.000μ. και τερμάτισε σε χρόνο 2:15:43): «Ήταν πολύ καλή η κούρσα. Δεν είχα πρόβλημα να καλύψω τα 10.000 μ., είναι μια απόσταση που την ‘βγάζω’ καθημερινά, έστω και σε πιο ίσιο οδόστρωμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή τη γιορτή, αλλά και στον διοργανωτή, τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων, που παρακινεί τον κόσμο να φροντίζει την υγεία του μέσα από το τρέξιμο και το περπάτημα. Όλοι χαίρονται τέτοιους αγώνες και μακάρι ο κόσμος που συμμετέχει να γίνεται κάθε φορά περισσότερος».
Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης): «Φέτος έχουμε στο Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ πάνω από 20.000 συμμετοχές, που καλό θα είναι να γίνονται ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Καλά θα ήταν να μην είχαμε βροχερή ημέρα, αλλά ακόμα και έτσι υπάρχει πολύ όμορφη διάθεση. Το τρέξιμο και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουν τα νέα παιδιά και όχι μόνο. Το κυριότερο είναι ότι μπαίνει στην συνείδηση όλων το πνεύμα του μαζικού αθλητισμού και της συλλογικότητας».
Βούλα Πατουλίδου (Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης): «Παρά τις κάπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, είμαστε εδώ και θαυμάζουμε τους ανθρώπους που πήραν τα παιδιά τους και κατέβηκαν να τρέξουν για πρώτη φορά. Η φετινή διοργάνωση διαθέτει πάρα πολλούς και καλούς αθλητές, δυστυχώς ο καιρός δεν βοήθησε για να βρεθούν και πολλοί φίλαθλοι στο Λευκό Πύργο, αλλά ελπίζω ότι του χρόνου στον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ θα έχουμε και καλύτερο καιρό! Το να κάνεις μια τέτοια αθλητική διαδήλωση, είναι ό,τι καλύτερο. Εδώ διαδηλώνεις και διεκδικείς τη ζωή σου, την υγεία σου. Είναι κάτι που βρίσκουμε μόνο στο χώρο του αθλητισμού».
Τζέιμς Εμούρια (3ος στο Μαραθώνιο ανδρών): «Είναι η πρώτη μου φορά στη Θεσσαλονίκη και ήταν μια όμορφη εμπειρία, αλλά και ένας δύσκολος αγώνας. Είχε λίγο κρύο για μας, θα προτιμούσαμε να είχε ήλιο και υψηλότερη θερμοκρασία. Για πρώτη φορά στη ζωή μου έτρεξα με τόσο έντονη βροχή, αλλά όλα πήγαν καλά και είμαι ευχαριστημένος. Θα ήθελα να έρθω και την ερχόμενη χρονιά και να κυνηγήσω έναν καλύτερο χρόνο, με καλύτερες καιρικές συνθήκες».
Κυριάκος Συμιριώτης (6ος στο Μαραθώνιο ανδρών): «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επίδοσή μου, με δεδομένες τις συνθήκες. Είχα ένα θέμα τραυματισμού και δεν μπόρεσα να κάνω καλή προετοιμασία, ενώ η βροχή έκανε ολισθηρό το δρόμο».
Στέλλα Μπαρσόσιο (2η στο Μαραθώνιο γυναικών): «Αυτή είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη φορά που έτρεξα σε Μαραθώνιο δρόμο. Ήταν μια δύσκολη, αλλά πολύ όμορφη εμπειρία για μένα. Ελπίζω του χρόνου να είμαι και πάλι εδώ, για να τρέξω και να διεκδικήσω το χρυσό μετάλλιο».
Μαρίγια Βράιτς (3η στο Μαραθώνιο γυναικών): «Δεν είχα τρέξει άλλη φορά στη διοργάνωση και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό που πέτυχα. Ήμουν κουρασμένη, επειδή την προηγούμενη εβδομάδα είχα συμμετάσχει ξανά σε Μαραθώνιο και γι’ αυτό χρειάστηκε να κάνω υπερπροσπάθεια στα τελευταία χιλιόμετρα για να κρατηθώ στην τριάδα. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, ξεπέρασα τα όριά μου και είμαι πανευτυχής που βρέθηκα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για να το ζήσω αυτό».
Χένρι Κεμπόι (1ος στο Δρόμο 10.000μ. ανδρών): «Απόλαυσα την εμπειρία αυτής της συμμετοχής και είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να νικήσω. Η φιλοξενία στην Θεσσαλονίκη και η διοργάνωση είναι άψογη και ασφαλώς θέλω να ξαναέρθω».
Ελευθερία Πετρουλάκη (1η στο Δρόμο 5.000μ. γυναικών): «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, που έχουν κάνει αυτή τη διοργάνωση αντάξια του Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο κόσμος ήταν απίστευτα θερμός και μου έδωσε μεγάλη δύναμη».
Στεφανία Λεοντιάδου (2η στο Δρόμο 5.000μ. γυναικών): «Φέτος η διαδρομή των 5.000μ. ήταν διαφορετική, έχοντας νέα αφετηρία, αλλά ήταν εξίσου όμορφη. Ήταν απίστευτη η υποστήριξη από τους φιλάθλους. Ειδικά για όσους και όσες είμαστε από τη Θεσσαλονίκη, είναι ξεχωριστό το συναίσθημα όταν πλησιάζεις και τερματίζεις στο Λευκό Πύργο».
Βασιλική Καραγεωργάκη (3η στο Δρόμο 5.000μ. γυναικών): «Αυτή είναι η καλύτερη διοργάνωση της Βόρειας Ελλάδας με διαφορά. Πέρσι είχα τρέξει στο Μαραθώνιο και είχα βγει 4η, αλλά φέτος επέλεξα να συμμετάσχω στις δύο μικρότερες διαδρομές, πρώτα στα 10.000μ. και μετά στα 5.000μ.».