Αρκουμάνης και Ψαρόμυαλου οι μεγάλοι νικητές «Στα χνάρια των Ηρώων» – Όλα τα Αποτελέσματα

Δύο συνομίληκοι (γεν: 1972) και… βουνήσιοι, δηλαδή μεγάλης εμπειρίας σε ορεινούς αγώνες, ο Φάνης Αρκουμάνης του ΑΟ «Πέλωψ» και της “Tecnica” με την Ελένη Ψαρόμυαλου του ΑΚΟΛ και της “Sky Women Running Team” αναδείχθηκαν νικητές στο νυκτερινό 3ο αγώνα υπεραπόστασης «Στα χνάρια των Ηρώων» επί της απαιτητικής διαδρομής από τις Θεσπιές έως τις Θερμοπύλες (102χλμ).

• Toυ Ηρακλή Αθανασόπουλου

Ο Φάνης τερμάτισε πριν από τις 05:00 σε λιγότερες από 9 ώρες: 8ω55:59 νέο ρεκόρ επίδοσης του αγώνα. Προσκύνησε για λίγα λεπτά το άγαλμα του Λεωνίδα και στη συνέχεια από μικροφώνου σε σύντομες δηλώσεις του μίλησε περί του αγαθού της ελευθερίας. Συνέδεσε τη μάχη των Θερμοπυλών με γεγονότα της Επανάστασης του ΄21 και του ΄40.

Photo credits: lamianow.gr

Ακολούθησαν 2ος ο Γιώργος Δρόσος με +16:18 και 3ος ο Γιώργος Πατεράκης με +19:05. Από την εκκίνηση κιόλας διαμορφώθηκε έντονος ανταγωνισμός! Ο νικητής τέθηκε επικεφαλής μετά το 24ο χλμ (σταθμός Σωληναρίου). Αποχώρησαν του αγώνα ικανοί δρομείς όπως ο Γιάννης Λουκάς, ο νικητής του 2019, και ο Βλάσης Καραβασίλης.

Η Ελένη χρειάστηκε 11ω11:20. Διατηρούσε την πρώτη θέση σε όλο τον αγώνα. Συμπλήρωσαν το βάθρο 2η η Γεωργία Ζαφειροπούλου με +1ω59:08 και 3η η Ματίνα Σγουροπούλου με +2ω16:14.

Photo credits: starsports.gr

Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος εκ Πλαταιών, εμπνευστής του αγώνα “Ευχίδιος Άθλος” τερμάτισε φορώντας αντίγραφο της περικεφαλαίας των αγωνιστών της ιστορικής κρατώντας μια αναμμένη δάδα!

Τερμάτισαν τον ατομικό αγώνα συνολικά 105 δρομείς εντός του χρονικού ορίου των 16 ωρών.

Οι νικητές στις δύο σκυταλοδρομίες:

  • 2×51χλμ. (9 δυάδες): Γιάννης Λύρας και Χαράλαμπος Βάκουλας με χρόνο 9ω04:32
  • 4×25,5 (19 τετράδες): «Μπαρουτοκαπνισμένοι» Χαράλαμπος Στεφανόπουλος / Γιάννης Ζαχαράτος / Ανδρέας Ρουποτιάς / Νίκος Δρούτσας με χρόνο 7ω23:43.

Την κύρια οργανωτική ευθύνη είχαν ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων και ο ΑΠΣ «Απόλλων» Δυτικής Αττικής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων επί της διαδρομής Λεβαδείας, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αγίου Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων-Μώλου και Λαμιέων.

 

Όλα εξελίχθηκαν άψογα!

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Φθιώτιδας το εντυπωσιακό σημείο ήταν ότι σε αυτή την  απόσταση των 102χλμ έως και 800 εθελοντές υποστήριξαν τους 200+ αγωνιζόμενους. Καταργήθηκαν τα όρια των δήμων και οι διοικητικές αρμοδιότητες.

Συνέβη μια γιορτή μνήμης, ιστορίας, αθλητισμού και διαδημοτικής συνεργασίας. Ετσι τιμήθηκε δρομικά η επέτειος των 2.500 ετών από τη φονική μάχη των Θερμοπυλών κατά την οποία έπεσαν ηρωικά 300 Σπαρτιάτες υπό τον Λεωνίδα, 700 Θεσπιείς υπό τον Δημόφιλο και άλλοι Ελληνες εκεί στο στενό ανάμεσα στο Καλλίδρομο και τη θάλασσα του Μαλιακού στην άνιση μάχη εναντίον του πανίσχυρου στρατού των Περσών.

Θυμίζουμε τα κύρια σημεία της διαδρομής: Θεσπιές/εκκίνηση – μνημείο Δημόφιλου – Ασκρη (γενέτειρα Ησιόδου) – Αλίαρτος – Πέτρα (τόπος τελευταίας μάχης εντός 1829 της Επανάστασης ) – Σωληνάρι – Καλάμι – διασταύρωση Λεβαδείας/Ορχομενού – Θούριο – Χαιρώνεια (λιοντάρι του Φιλίππου) – διασταύρωση Δαύλειας – Αγία Παρασκευή – Κάτω Τιθορέα – Μόδι – Αγιος Φανούριος – διασταύρωση Καλλίδρομου – Αγία Ιερουσαλήμ – Μενδενίτσα – Πεύκα – Ανάβρα – έξοδος Ανωπαίας ατραπού και τερματισμός μνημείο Λακεδαιμονίων (άγαλμα Λεωνίδα).

Photo credits: starsports.gr

 

Στις Θεσπιές έγιναν οι σύντομες ομιλίες στο ιστορικό γεγονός και τη νοηματοδότησή του. Μίλησαν ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Ντασιώτης, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, ο Πέτρος Δούκας δήμαρχος Σπάρτης, ο Σταύρος Τσιμακίδης, πρόεδρος του ΑΠΣ «Απόλλων» ΔΑ, κ.α.

Πολύτιμες πληροφορίες για την Βοιωτία της κλασσικής εποχής μετέφερε η Ευτυχία Κουρούνη, δ/ντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων και γεννημένη στις Θεσπιές. Γλαφυρός όπως πάντα ο Κώστας Σάμιος, ο εμπνευστής του αγώνα, συγκίνησε με το λόγο του.

 

 


Τα αποτελέσματα από την fitway sports timing:

Ατομικός Αγώνας 102 χλμ.

Σκυταλοδρομία 2×51χλμ.

Σκυταλοδρομία 4×25,5χλμ.