ΔΡΟΜΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ «ΕΥ ΖΗΝ» – ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Φίλε δρομέα ,
Οι γραμμές , που ακολουθούν δεν φιλοδοξούν να δώσουν απάντηση στο δίλημμα, αν ο κόσμος του δρομέα είναι εξελιγμένος , κάνοντας αυτά, που στους αμύητους φαίνονται υπερβολικά και αφύσικα ή είναι παιδαριώδης γιατί εξαντλείται σε μία αρχέγονη μηχανική πράξη, το τρέξιμο .
Θεωρούμε δεδομένη την επιλογή σου , ωστόσο στο πρώτο μέρος από «καθήκον» φιλοξενείται και ο «αντιρρησιακός» λόγος .
Στο δεύτερο μέρος γίνεται η «αντίκρουση» με το πηγαίο χιούμορ και το πνεύμα του συναθλητή Νίκου Νικολέτου . Ευτυχώς στο χώρο υπάρχουν άνθρωποι , που «βάζουν» τα πράγματα στη θέση τους !
- Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΝΩΘΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΟΥ DR ΑXΤ
Από την εφημερίδα « ΤΟ ΒΗΜΑ»
Στο βιβλίο του «Η χαρά της τεμπελιάς» ο Γερμανός ερευνητής Dr Peter Αxt , που δηλώνει πρώην μαραθωνοδρόμος διαβεβαιώνει ότι « η άσκοπη νωθρότητα» εγγυτάται την μακροζωΐα . Ως παράδειγμα αναφέρει τον θυλικό Τσέχο δρομέα Εμίλ Ζατοπεκ . « Όταν σταμάτησε να τρέχει υπέστη καρδιακή προσβολή» λέει και συμβουλεύει να μην αρχίσουμε να τρέχουμε ποτέ !
Η τεμπέλικη ζωή ξεκινά το πρωί . Όσοι σηκώνονται από το κρεβάτι νωρίτερα από τις 7.30 πμ ζουν λιγότερα χρόνια .
Σύμφωνα με τον συγγραφέα , οι ζώντες οργανισμοί έχουν ένα πεπερασμένο ποσό ενέργειας . « Όσοι καίνε την ενέργεια τους γρήγορα ζουν λιγότερα χρόνια . Όσοι τη συντηρούν ζουν περισσότερα.»
Επιμένει επίσης , ότι πρέπει να κοιμόμαστε εννέα ώρες τουλάχιστον το 24ωρο , αν θέλουμε να ζήσουμε ως τα βαθειά γεράματα .
Η άσκοπη νωθρότητα, που προτείνει ο Dr Αxt φέρνει στο νου μας γνωστές φιλοσοφικές σχολές. Ένας αριθμός αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων με σημαντικότερους τον Επίκουρο και τον Δημόκριτο δίδασκαν , ότι ο άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει την ευτυχία στην ηρεμία και την έλλειψη των εντάσεων ( ψυχική αταραξία) .
Ο Επίκουρος, ο φιλόσοφος του Κήπου, δίδασκε την « αοχλησία» . Αοχλησία είναι η ευάρεστη διάθεση, που έχουμε , όταν λείπει κάθε ενοχλητικό αίσθημα , κόπωση, πείνα, δίψα, άλλη επιθυμία, είτε φροντίδα και αποτελεί για τους επικούριους τη μέγιστη ηδονή .
Οι Επικούρειοι (αντίθετα με τον Αριστοτέλη) κήρυτταν ότι η ευτυχία συμπυκνώνεται στην φράση « Λάθε βιώσας» .
Σύμφωνα με την ίδια διδασκαλία , για την ευτυχία αρκεί « το απόνετο σώμα» και « το ατάραχο σώμα» .
Ανάλογη είναι και η θέση του Αβδηρίτη Δημόκριτου , που κηρύττει την «απραγμοσύνη».
Ο Δημόκριτος προτρέπει όποιον θέλει να έχει ήσυχη την ψυχή του , να μην καταπιάνεται με πολλά , ούτε ατομικά , ούτε δημόσια . Μπορεί επομένως να υποστηριχθεί ότι ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός μεγάλων σχολών της ελληνικής φιλοσοφίας προτείνει την ψυχική και σωματική αταραξία ως βαθύτερο σκοπό της ανθρώπινης φύσης και αποτρέπει τον άνθρωπο από τις ψυχικές και σωματικές εντάσεις και υπερβολές στην αναζήτηση του δρόμου για μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή .
2.Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΟΜΙΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Dr George SHEEHAM
Aπό το Νίκο Νικολέτο
«Ου το ζην περί πλείστον ποιητέον αλλά το ευ ζην»
ΠΛΑΤΩΝ
Ήταν κάποτε ένας Dr Aξτ με κοιλιά και δήθεν και καλά έκανε Ιατρική με ντοκτορά !
Και για τις κουζουλάδες του , εμείς θε να του πούμε :
1.Αν θέλει απάντηση ψυχής :
Να πεις στον κόσμο πως έζησα σαν άντρας !
2.Αν θέλει απάντηση επιθυμίας :
«Τώρα ου ζω θέλω να δω τι πιθυμάω και ορίζω και άμα φύγω να με κλαις χαρη δεν στο γνωρίζω!»
3.Αν θέλει απάντηση ποιητική :
Όποιος δεν έτρεξε τη νύχτα με φεγγάρι και το πρωί με δροσιά , τον κόσμο δεν εχάρη!»
Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε, ότι η πρώτη μελέτη έγινε το 1953 από τον καθηγητή Μοrris στο London School of tropical Medicine βρήκε , ότι οι εισπράκτορες , που κινούνται μέσα στα λεωφορεία είχαν 30% λιγότερα επεισόδια καρδιάς από τους οδηγούς των λεωφορείων .
Άλλη συγκλονιστική ήταν του Cooper με δείγμα 2200 ανθρώπους .
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν χιλιάδες ιατρικές μελέτες, στο κυκλοφοριακό , το καρδιακό , το μυικό του ανθρώπου . Δεν λέει καμία ότι η άθληση κάνει κακό . Αντίθετα λέει « αθληθείτε !».
Αναφορικά με τον Ζατοπεκ ακριβές είναι ότι πέθανε το έτος 2000 σε ηλικία 78 ετών. Το έμφραγμα το υπέστη μετά τα γεγονότα της άνοιξης της Πράγας το 1968, στα οποία συμμετείχε και μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα την καθαίρεση του από τον στρατό, που υπηρετούσε ως αξιωματικός. Στη συνέχεια υποχρεώθηκε από το καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας να εργαστεί ως οδοκαθαριστής ! ( Τα συμπεράσματα ανήκουν στον αναγνώστη).
Και εμείς μωρέ κοπέλια, που ξέρουμε τί έχει μέσα το βάζο με το γλυκό , θα αφήσουμε το κουτάλι , που κρατάμε στα χέρια, δεν θα το βάλουμε βαθιά ;
Εάν η ενέργεια μας είναι πεπερασμένη , όπως ισχυρίζεται ο Δρ Αxt , γιατί να δουλεύουμε ; γιατί να διαβάζουμε ; γιατί να διασκεδάζουμε ; Ας φυτοζωούμε , μήπως και ξοδέψουμε την πεπερασμένη μας ενέργεια .
Μήπως όμως Dr Axt , όταν το κορμί αφήνεται στα χέρια της αδράνειας εκφυλίζεται;
Μήπως υπάρχει αναπλήρωση και μήπως όσο η δύναμη περισσότερο εξαντλείται στους κόπους, τόσο αυξάνει;
Μήπως σφάλλει ο αρχαίος ελληνικός κόσμος από τον Όμηρο μέχρι τους φιλοσόφους και τους καλλιτέχνες , που ανέδειξαν και ύμνησαν το σωματικό κάλλος « νους υγιής εν σώματι υγιεί»
Μήπως σφάλλει η χριστιανική φιλοσοφία , που θέλει το ανθρώπινο σώμα « να μη μένει αργόν , ώστε λεπτυνόμενον να γίνεται εύζωον , ευκίνητον και ακολούθως εύοσμον»
Μήπως , όπως γράφει ο Dr George Sheeham , αυτό , που με την πρώτη ματιά φαίνεται αφύσικο , δηλαδή το κορμί τιμωρημένο , οι χαρές και οι απολαύσεις απαγορευμένες , παρέχει αξιομνημόνευτες ηδονές ;
Κλείνουμε με τον Dr Sheeham , που μας αποκαλύπτει τους θησαυρούς του running .
“Eίμαστε στ’ αλήθεια κυρίαρχοι τους είπα. Είμαστε επαγγελματίες. Έχουμε πια ωριμάσει και έχουμε ωριμάσει κάνοντας εκείνα , που φαντάζουν παιδαριώδη. Παρ’όλα α υτά η ικανότητά μας να ζούμε με ερωτήματα , που δεν έχουν απάντηση , άρχισε όταν πήραμε τους δρόμους.
Η πίστη σε μας τους ίδιους και τον δικό μας τρόπο ζωής αναπτύχθηκε μέσω της άθλησης .
‘Ήταν η άθληση , που απελευθέρωσε τους θησαυρούς στο υποσυνείδητό μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτούς τους θησαυρούς πραγματική μορφή .»
«ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΤΕ είπα στους σαραντάρηδες , πενηντάρηδες , εξηντάρηδες ,που με κοίταζαν . ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ δεν έχουν έλθει ακόμη».
Μάρτιος 2013
Για την αντιγραφή
Μιχάλης Δεβεράκης