Δελτίο Τύπου

 

Καλοκαίρι 2013

 

 

 

«Ελένη»

 

του Ευριπίδη

 

 

 

Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Ιουλίου , ώρα 9.15 μ.μ.

 

Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου

 

 

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, σε συμπαραγωγή, παρουσιάζουν την ιλαροτραγωδία του Ευριπίδη ΕΛΕΝΗ , με την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο στους δύο κύριους ρόλους, , την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου, στις 9.15 μ.μ. Την σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου Βασίλης Νικολαϊδης, ενώ τη μουσική της παράστασης έγραψε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Νίκος Ξανθούλης .

 

 

 

Έργο βαθύτατα αντιπολεμικό , η ΕΛΕΝΗ  του Ευριπίδη, γράφτηκε το 412 π.Χ., αμέσως μετά την ήττα των Αθηναίων στη Σικελία, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

 

Ανατρεπτικός και τολμηρός, ο Ευριπίδης τοποθετεί τη δράση του έργου στην Αίγυπτο, όπου σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, η Ωραία Ελένη έμεινε επί 17 χρόνια και δεν πήγε ποτέ στην Τροία! Μεταφέρθηκε πριν την έναρξη του Τρωικού πολέμου στην  Αίγυπτο και έμεινε τόσα χρόνια, περιμένοντας τον Μενέλαο τον άντρα της άσπιλη και τίμια…Έτσι λοιπόν ο πόλεμος της Τροίας έγινε για το τίποτα… « για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη »…

 

 

 

Το παράξενο αυτό έργο χαρακτηρίζεται ως « ιλαροτραγωδία » , λόγω των πολλών ευτράπελων  καταστάσεων που το διατρέχουν, ωστόσο η ιδέα αυτή καθαυτή ενός πολέμου χωρίς λόγω υπονομεύει την κωμική πλευρά και τονίζει την ματαιότητα  της ανθρώπινης αγριότητας.

 

 

 

Η παράσταση εντάχτηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και θα παιχθεί στο Ηρώδειο στις 15 και 16 Ιουλίου 2013.

 

 

 

Συντελεστές:

 

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης 
Δραματουργική επεξεργασία , σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης 
Σκηνικά, κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης 
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης 
Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου 
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα,Ελευθερία Ντεκώ ( για το Ηρώδειο)

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσαπόγας